Plan för att mörda kongressledamot

En plan för att mörda kongressledamoten och människorättsförsvararen Nineth Montenegro har uppdagats i Guatemala. Det var regeringen och den Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG) som informerade henne om hotet. Enligt regeringen var avsikten att ”skapa kaos i landet och destabilisera regeringen”.

Nineth Montenegro är en välkänd människorättsförsvarare och en av de som bildade Grupo de Apoyo Mutuo (GAM)1984 efter att hennes man, fackföreningsledaren Fernando García, blev bortförd och försvann. GAM är en organisation av släktingar till försvunna och arbetar främst för att klargöra de minst 45 000 påtvingande försvinnanden som utfördes under den 36-åriga väpnade konflikten . GAM har också varit drivande för att de skyldiga för människorättsbrott ska ställas inför rätta.

Nineth Montenegro har varit kongressledamot sedan 1996 och fört en envis kamp mot korruption inom regeringen. Hon har lyckats få till stånd granskningen av regeringsprogrammet MIFAPRO -Min familj utvecklas-, som sköts av presidentens fru och som inriktar sig på de allra fattigaste familjerna i de fattigaste byarna. Programmet omfattar cirka 500 000 familjer med en budget på motsvarande tusen miljoner kronor. I granskningen har det bland annat framkommit att 22 000 familjer förekommer två gånger.

Regeringen har erbjudit henne och familjen att lämna landet, vilket hon valt att inte göra. Hon har inte heller accepterat det polisskydd som regeringen har erbjudit henne. Nu åker hon i den skottsäkra bil som hon har fått låna av kongressens talesman. Hon säger sig inte lita på polisen.

Alva Azócar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Denna text finns även publicerad här.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s