Fredsobservatörer i Guatemala på startlinjen

Antigua kändes tomt efter att halva gänget åkt till Mexiko och det var med stor förväntan som återstående skara begav sig i den lilla skakiga minibussen mot Guatemala City. Bilköerna var enorma nära huvudstaden och vi sniglade oss bitvis fram längs den långa, långa gatan in mot stadskärnan som bär det intressanta namnet Calzada Roosevelt. Väl inne i staden har det varit full fart från början. Efter tio dagars utbildning är Guatemalateamet Alva, Lena, Charlotta och Cecilia nu redo att börja arbeta med medföljning!

Finn två fredsobservatörer! Från utställningen i Guatemala City.

Utbildningen har innehållit allt från praktiska arrangemang med ID-kort till säkerhetstänkande, analys av den rådande situationen och genomgångar av de fall som vi medföljer. Vi har som en del av detta besökt en utställning om varför det guatemalanska samhället ser ut som det gör, särskilt med fokus på hur rasism och diskriminering har påverkat och fortsätter att påverka landet. Allt detta har bidragit till en bättre förståelse för landet vi kommit till och vår egen roll här.

Under våra exkursioner för utställningar och praktiska förnödenheter har vi även lärt känna Guatemala City en del som stad. Med ett rutnät av gator och avenyer som skulle göra New York avundsjukt, även om man verkligen får se upp för de djupa hålen som öppnar sig lite överallt, är det relativt enkelt att orientera sig. Bara man vet vilken zon man är i, förstås, eftersom numreringen börjar om igen på olika ställen…

Vi fyra har delats upp på olika uppdrag. Lena och Charlotta kommer att vara ute i två olika regioner och medfölja organisationer och människorättsförsvarare. Alva och Cecilia kommer att ha Guatemala City som sin utgångspunkt och göra kortare medföljningar därifrån efter behov. Nu står vi här, vid startlinjen känns det som, och bara väntar på att startskottet ska gå. Innan ni vet ordet av kommer iakttagelser och kommentarer från våra erfarenheter att rulla in här på bloggen!

Cecilia Gadd, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s