Samvetstribunal mot sexuellt våld i Guatemala

“Att man under alla dessa år varken åtalat eller dömt någon inom armén eller de statliga säkerhetsstyrkorna för dessa brott mot mänskliga rättigheter, stärker uppfattningen att de flesta kränkningarna som begåtts var resultatet av en medveten strategi. Denna strategi försäkrade en straffrihet som fortsätter än idag. ”

Det här uttalandet är ett resultat av en historisk samvetstribunal mot sexuellt våld mot kvinnor under den väpnade konflikten i Guatemala. Tribunalen genomfördes förra veckan i Guatemala City för att uppmärksamma de övergrepp som begicks under den väpnande konflikten och för att kräva rättvisa för alla kvinnor som fallit offer för dessa brott. Under två dagar vittnade överlevande kvinnor från olika grupper av ursprungsfolk om fasansfulla övergrepp. De brott som begicks inkluderar handlingar som bl.a. våldtäkt, sexuellt slaveri, tortyr, påtvingade graviditeter, påtvingade steriliseringar och påtvingade aborter.

Denna samvetstribunal mot sexuellt våld organiserades av kvinnoorganisationer och andra sociala rörelser, både inhemska och internationella. Tribunalen har inget juridiskt mandat men ställer krav på den upprättelse man aldrig fått inom det juridiska systemet. Tribunalen bestod av fyra sakkunniga från Uganda, Japan, Peru och Guatemala. Den guatemalanska kvinnan utsattes själv för sexuellt våld under den väpnade konflikten. Denna typ av domstol är inget nytt fenomen utan för åtta sedan genomfördes en liknande kvinnotribunal i Tokyo för de brott av sexuellt slaveri som många kvinnor utsattes för under andra världskriget. En av deltagarna från kvinnotribunalen i Tokyo fanns med under samvetsdomstolen här i Guatemala.

Under den 36 år långa väpnade konflikten i Guatemala användes sexuellt våld som en medveten strategi för att sprida rädsla hos hela befolkningen. Så gott som alla förövarna av dessa brott går fria än idag och straffriheten för sexuellt våld mot kvinnor i Guatemala är fortfarande skrämmande stor.

Charlotta Pettersson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Samvetstribunal mot sexuellt våld i Guatemala

  1. Ping: Samvetstribunal mot sexuellt våld i Guatemala « Mitt år som fredsobservatör

  2. Ping: ”De sa att regeringen hade skickat dem för att våldta oss” | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s