Dagen mot våld mot barn till minne av mördat gatubarn

Idag är det 20 år sedan Nahamán Carmona López misshandlades så svårt av polisen att han dog på sjukhuset dagen efter. När jag, exakt ett år efter hans död, kom till Guatemala för att göra ett reportage om gatubarn, tog berättelsen om honom mig väldigt hårt.  Han hade inte fyllt 14 år och var det första gatubarn som polisen misshandlade till döds i sin strävan att ”rensa gatorna” i Guatemala City. Man hedrar honom här genom att fira Dagen mot våld mot barn, den 13 mars varje år.

Gustavo Cisneros

Jag intervjuade då Gustavo, som skulle fylla 17 år och redan gjort lumpen. Under 1980-talet tvångsrekryterades fortfarande gatubarn, och barn från samhällen med ursprungsfolk,  för att göra militärtjänsten. Det spelade ingen roll hur unga de var.

Nahamán Carmonas och Gustavo Cisneros gravar.

Gustavo hade blivit vittne till misshandeln som slutade med Nahamáns liv. Han var gömd, för polismännen ”ville göra sig av med honom” och  mördades två månader efter intervjun av ett annat gatubarn lejd av polisen. Han begravdes, liksom Nahamán Carmona, på Antiguas kyrkogård där Casa Alianza, ett hem för gatubarn, har en plats.

Tyvärr verkar situationen för barnen försämras hela tiden i ett allt våldsammare Guatemala. Hittills i år har 130 barn under 18 år dött till följd av våld. Det innebär att 1,9 barn i genomsnitt dödas varje dag. Förra året dog totalt 523 barn, eller 1,4 varje dag. Orsakerna är många och har ofta samband med att barn och ungdomar går med i gäng eller organiserad brottslighet.

Jag har lovat mig själv att för varje mörk artikel ska jag skriva en ljus. Det finns många fantastiska exempel på guatemalaner som med en nästan overklig inre styrka har övervunnit bristen på möjligheter och motgångar och lyckats ta sig fram på det guatemalanska livets ofta svåra stigar. Det blev inte så den här gången heller, så de två kommande inläggen bör vara av det ljusa slaget.

Alva Azócar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s