Ursprungsfolk kräver sin rätt

Med krav på att regeringen ska följa ILO-konventionen 169, firade ursprungsfolk och lantarbetare i Guatemala  den Internationella dagen för Moder Jord.  På flera orter demonstrerade man för att uppmärksamma bland annat konflikten mellan gruvbolag och de drabbade byarna i olika regioner.

I Guatemala City samlades cirka 8 000 personer för att mEn representant från regeringen tar emot demonstrationstågets manifest.arschera till Stora torget i centrala delen av staden. Under sin marsch genom huvudstaden överlämnades på Kanadas ambassad ett manifest mot det kanadensiska gruvbolaget Goldcorp, som utvinner guld och silver i San Marcos-regionen, med förgiftning av dricksvattnet som följd.  Man protesterade även utanför Spaniens ambassad mot det spanska elbolaget Unión Fenosa som äger landets eldistribution och har höjt priserna avsevärt. Utanför Högsta domstolen stannade  demonstrationståget med krav på att staten ska respektera folkets vilja gällande gruv- och oljeutvinningen, såsom ILO-konventionen 169 slår fast. Manifestet överlämnades också till regeringen  innan demonstrationståget nådde Stora torget.

Guatemala bryter mot ILO-konventionen 169

Guatemala har skrivit under ILO-konventionen 169, som innebär att ursprungsfolkens äganderätt och besittningsrätt till marken där de bor skall erkännas. Ursprungsfolken skall ha rätt att delta i användningen, förvaltningen och bevarandet av naturtillgångar som hör till deras mark. Regeringarna ska samråda med ursprungsfolken när det handlar om frågor som direkt berör dem och skapa utrymmen för att de ska delta i beslutsfattandet.

I alla byar i Guatemala där den lokala regeringen har genomfört rådslag kring gruvindustrin har byborna genomgående röstat mot. Högsta domstolen har  rekommenderat staten att följa resultaten men fastlagit att rådslagen inte är bindande. På den Internationella dagen för Moder Jord har Guatemalas ursprungsfolk och lantarbetare förhoppningar om att regeringen ska respektera deras vilja och inte förnya avtalen med olika gruv- och oljebolag, som förorenar vattendragen kring deras byar.Alva Azócar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ursprungsfolk kräver sin rätt

 1. Aron skriver:

  Sammanfattning av en rapport om konflikter skapade av gruvdriften i Guatemala:

  http://www.krf.se/sites/default/files/Rapport_sammanfattning_urfolk.pdf

  /Aron.

 2. Aron skriver:

  Denna text finns även publicerad på latinamerika.nu:

  http://latinamerika.nu/ursprungsfolk-kraver-sin-ratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s