Terrorns offer hedrades

Mayapräst på La Verbena, 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Mayapräst på La Verbena, 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Den 22 april hölls en minneshögtid i Guatemala City för den mördade biskopen Gerardi och andra offer för terrorn i Guatemala. Ceremonin genomfördes på kyrkogården La Verbena där rättsantropologer från organisationen FAFG nyligen inledde en utgrävning av omärkta gravar.

Under inbördeskriget användes La Verbena som sista viloplats för människor som avlidit utan att bli identifierade. Dessa offer registrerades som ”XX” i kyrkogårdens register och lades i gemensamma gravar. Enligt FN blev minst 45 000 människor utsatta för påtvingade försvinnanden under det guatemalanska inbördeskriget, det vill säga kidnappade, bortförda, torterade, mördade och ”försvunna” av staten. Många av dessa offer tros ha blivit begravda på La Verbena.

I början av året inledde FAFG arbetet med att öppna dessa gravar och identifiera offren med hjälp av DNA-teknik. FAFG har tidigare öppnat tusentals gravar på den guatemalanska landsbygden men aldrig tidigare arbetat i huvudstaden Guatemala City. Hittills har FAFG öppnat en av gravarna, ett minst tjugo meter djupt hål i marken där kroppar har staplats på varandra. FAFG beräknar att minst 800 offer för den statliga terrorn finns begravda La Verbena, men det kan också handla om långt många fler än så.

 Mayapräst och franciskanermunk på La Verbena, 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Mayapräst och franciskanermunk på La Verbena, 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Juan José Gerardi var biskop för regionen Alta Verapaz i Guatemala. Han ledde den katolska kyrkans sanningskommission (REMHI) om inbördeskriget och mördades av tre militärer den 26 april 1998 efter att han presenterat kommissionens rapport. Vid minnesceremonin den 22 april närvarade representanter från olika kyrkor och människorättsorganisationer från Guatemala och andra länder, liksom Alva och Aron från Kristna Fredsrörelsen.

Aron Lindblom på La Verbena 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Aron Lindblom på La Verbena 22 april 2010. Foto: Alva Azócar.

Artikel från FAFG om arbetet på La Verbena (spanska). Wikipedia om Gerardi (engelska). Artikel om Choatalum, ett annat fall av påtvingade försvinnanden i Guatemala.

Aron Lindblom, koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala och Mexiko

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s