Gerardi: ”Om vi planterar sanning och rättvisa, skördar vi försoning”

”45 000 försvunna kräver minne, sanning, rättvisa”. Graffiti i Guatemala City. Foto: Aron Lindblom.

Idag, den 26 april, är årsdagen för mordet på en av de främsta människorättsförsvararna i Guatemala. Biskop Juan Gerardi mördades den 26 april 1998, två dagar efter att katolska kyrkan släppte sin slutliga rapport om folkmordet och övergreppen under inbördeskriget i Guatemala.

Gerardi hade ägnat sig nästan uteslutande åt arbetet med rapporten under sin sista tid i livet. Han var övertygad om att ”om vi planterar sanning och rättvisa, skördar vi försoning”. Sanningen om militärens och de paramilitära gruppernas massakrer, mord, tortyr, våldtäkter, påtvingade försvinnanden och andra övergrepp var ett grundläggande steg i Gerardis ögon för att Guatemala skulle kunna skapa en framtid där liknande brott aldrig skulle upprepas.

Gerardi valdes till biskop i Verapaz år 1967, där han inledde sin kamp för ursprungsfolkens rättigheter. Under inbördeskriget (1960-1996) arbetade han för erkännandet av mayaspråken som officiella språk i Guatemala och höll själv mässor på mayaspråket q’eqchi. Han drev också igenom utvecklingsprojekt som placerade ursprungsfolk i ledande positioner för utvecklingen av sina samhällen.

I mitten på 1970-talet förflyttades Gerardi till regionen Quiché, som kom att drabbas hårdast av folkmordet på ursprungsfolken. Trots att många av kyrkans ledare brutalt mördades, fortsatte Gerardi att protestera mot militärens massakrer och fruktansvärda övergrepp. Han tilläts inte komma in i landet efter ett besök i Vatikanen år 1980, vilket tvingade honom i en tvåårig exil. Under sina sista tio år arbetade Gerardi framförallt med katolska kyrkans projekt för att dokumentera de övergrepp som begicks under inbördeskriget (på spanska förkortat till REMHI) och även för att upprätta institutioner som än idag arbetar för våldets offer.

Tre personer dömdes för mordet på Gerardi efter en utdragen juridisk process kantad av hot mot vittnen, domare, åklagare och jurister. En del vittnen har tvingats lämna landet på grund av hoten och några har dött under tvivelaktiga omständigheter. Under våren 2010 ansökte Byron Lima, en av de dömda mördarna, om att få sitt straff halverat på grund av gott uppförande under fängelsetiden. Domaren i första instans godkände förfrågan, men efter överklagande uppdagades mängder av felaktigheter i den första domen och förfrågan avslogs därför slutgiltigt. Det har även startats en utredning mot domaren som ursprungligen godkände Byron Limas frigivning. Processen visar dock på de ständigt närvarande hoten mot rättsstaten i Guatemala.

Mordet på Gerardi begicks två år efter att fredsavtalen skrevs under. Det är en oerhört tragisk påminnelse om att ”freden” i Guatemala har varit lika våldsam som kriget, bara i en annan skepnad. Den anda som Gerardi arbetade i för att Guatemalas befolkning ska minnas sin historia lever dock även idag. För en månad sedan hade filmen Gerardi premiär i Guatemala, en hyllning till mannen som ägnade sitt liv åt att kämpa för de mänskliga rättigheterna.

Cecilia Gadd, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s