Stöd Kristna Fredsrörelsens arbete!

Det råder fortfarande viss oklarhet rörande händelserna i Oaxaca den 27 april. Flera källor uppger att en mexikansk människorättsförsvarare och en internationell observatör från Finland har mist livet, samt att flera personer är försvunna. En säker källa till information är Sipaz blogg: http://sipazen.wordpress.com/ (engelska).

Foton på försvunna på en vägg på kyrkogården La Verbena i Guatemala City

Foton på försvunna på en vägg på kyrkogården La Verbena i Guatemala City

Kristna Fredsrörelsen är en svensk fredsrörelse med ett omfattande och viktigt internationellt arbete. Vi har kontakter, samarbetsorganisationer och projekt i flera olika delar av världen, inklusive Colombia, Palestina och Sudan och Västsahara. Vi som skriver på den här bloggen arbetar för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Mexiko och Guatemala. Vårt arbete handlar främst om att medfölja lokala människorättsförsvarare och lokalbefolkning som hotas av militär, paramilitär eller andra makthavare.

Kristna Fredsrörelsen har funnit på plats i regionen sedan tidigt nittiotal men behovet av medföljning har tyvärr inte minskat med åren. Organisationen Udefegua i Guatemala rapporterar tvärtom att år 2009 var mycket värre än föregående år vad gäller politiskt våld som drabbat människorättsförsvarare. En möjlig anledning till varför attackerna mot människorättsförsvarare i Guatemala ökade under 2009 är att kampen för rättvisa äntligen började ge resultat. Kristna Fredsrörelsen fanns med och medföljde vittnen och överlevande från Choatalum i Guatemala när en före detta militär dömdes till flera års fängelse för påtvingade försvinnanden utförda i samhället. Vi fanns också med och medföljde vittnen i en liknande rättsprocess rörande människorättsbrott utförda i samhället El Jute och på senare tid har vi medföljt organisationer som arbetar för rättvisa efter massakern i samhället Las Dos Erres.

Den som vill kan enkelt stödja Kristna Fredsrörelsen och vårt arbete för fred genom att bli medlem eller sätta in ett bidrag på bankgiro 900-0316 eller plusgiro 90 00 31-6. Dessa pengar går till hela Kristna Fredsrörelsens verksamhet, som utöver den internationella medföljningen i Mexiko och Guatemala också innefattar kampanj- och påverkansarbete för att stoppa Sveriges vapenexport och kurser i ickevåld i Sverige.

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Guatemala och Mexiko.

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s