Första Maj 2010: Sitrapeten kämpar vidare

”22 månader av kamp mot förtryckarsystemet”, står det på Sitrapetens tält på Parque Central framför regeringsbyggnaden med en banderoll som hyllar rätten att organisera sig och rätten att strejka

För två år sedan avskedades alla arbetare från en underleverantör till det guatemalanska vattenföretaget Agua Pura Salvavidas sedan en grupp arbetare från företaget lyckats få sin fackförening Sitrapeten godkänd av den guatemalanska staten. Alla arbetare som avsade sig sitt fackliga medlemskap erbjöds återanställning. En grupp arbetare vägrade dock ge upp kampen och inledde istället en juridisk process för att rädda sin fackförening, få tillbaka sina jobb och för att få företaget fällt för avskedandena.

I samband med avskedandena upprättade de fackanslutna arbetarna också ett permanent tältläger där de tålmodigt demonstrerat, dag efter dag i två år. I december 2009 blev Sitrapeten avhysta av polis men ett par dagar senare var de tillbaka igen på ”sin” plats på torget. Den juridiska processen har böljat fram och tillbaka, först till förmån för fackföreningen och sedan till förmån för företaget. Medlemmarna i Sitrapeten hoppas fortfarande på upprättelse och kampen går vidare i tältlägret på centrala torget i Guatemala City.

Lagom till Första Maj satte den guatemalanska regeringen upp en stor banderoll på en husvägg vid centrala torget. Banderollen hyllar arbetarnas internationella kampdag, rätten att organisera sig och rätten att strejka. De vackra orden svävar högt över Sitrapetens tält. Marco Franco, medlem i Sitrapeten, kommenterar regeringens banderoll.

– Det är hycklande av regeringen att sätta upp sin banderoll när de vet att vi befinner oss precis här bredvid. På banderollen står det ”fri organisationsrätt” (”libre sindicalización”) men vi blev avskedade och sen avhysta härifrån. Regeringen driver med hela den guatemalanska fackföreningsrörelsen.

Kristna Fredsrörelsen har medföljt Sitrapeten sedan 2008.

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Mexiko och Guatemala.

Tidigare artiklar om fackföreningen:

På svenska:

”Polisaktion mot fackliga aktivister” http://www.arbetaren.se/articles/facketivarlden20100113-3

”Vi vill ha våra jobb tillbaka”

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090730-3

På spanska:

“Un año de lucha de Sitrapeten y la situación sindical en Guatemala” http://acoguate.blogspot.com/2009/05/un-ano-de-lucha-de-sitrapeten-y-la.html

“Sindicalistas de Sitrapeten desalojados del parque central” http://acoguate.blogspot.com/2009/12/sindicalistas-de-sitrapeten-desalojados.html

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Första Maj 2010: Sitrapeten kämpar vidare

  1. Ping: Guatemala dricker blod « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s