”Vad har de utländska observatörerna här att göra?”

Vad har de utländska observatörerna här att göra? Här finns inga mänskliga rättigheter att observera.

Vad har de utländska observatörerna här att göra? Här finns inga mänskliga rättigheter att observera.

En av sidorna med att arbeta som fredsobservatör och befinna sig ute på landsbygden i tvåveckorsperioder är att man tidvis blir avskuren från omvärlden. Innan vi lämnade vår senaste placering spekulerade vi vilt kring vad som kunde ha hänt ute i världen sedan sist. Vi hade inte kunnat föreställa oss vad vi skulle få för nyheter när vi kom tillbaka till vår bas i San Cristobal.

Vi hade knappt kommit innanför dörren och dumpat av vår packning när vi fick ett samtal från vår samordnare Aron som berättade om händelserna i grannstaten Oaxaca dagen innan. För en kort sekund tänkte vi att det berörde någon av våra kollegor här i Chiapas. Då vi förstod hur det låg till blev vi lättade till en början, men sorgen över morden på två människorättsförsvarare finns kvar, likaså ilskan över myndigheternas agerande. Delstatsguvernören i Oaxaca, Ulises Ruíz, svarade på attacken i dagspressen genom att misstänkliggöra de internationella fredsobservatörernas närvaro.

Med svenska ögon sett är det märkligt att Ruíz inte ens bekymrar sig om sin framtoning, utan snarare tar tillfället i akt att misstänkliggöra människorättsförsvarare. Guvernörens reaktion är del av ett större mönster och ett tydligt exempel på hur det sociala engagemanget kriminaliseras och smutskastas. Dubbelmoralen kring den internationella närvaron blir särskilt påtaglig – egentligen skulle regeringarna i både Chiapas och Oaxaca antagligen vilja kasta ut alla internationella fredsobservatörer och solidaritetsaktivister, men det är svårt eftersom bägge delstaterna också är beroende av turismen. Igår kväll deltog vi i ett videosamtal med två av de som överlevde attacken i Oaxaca. Att lyssna till deras vittnesmål gjorde att många tankar sattes i rörelse och vi blev återigen påminda om allvaret i vårt uppdrag. Vad som helst kan hända när som helst i arbetet som fredsobservatör. Det här är på riktigt.

Ida Asplund och Darinka Medina, Fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas

Skriv under en blixtaktion för att kräva att de mexikanska myndigheterna utreder attacken i Oaxaca och skyddar alla människorättsförsvarare i Mexiko:

http://www.krf.se/agera-mot-vapnad-attack-pa-manniskorrattsforsvarare-i-oaxaca

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnliga människorättsförsvarare, Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s