”Stäng Marlingruvan”

Avbryt verksamheten i Marlingruvan tills beslut har fattats i fallet. Det beordrade Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH), en del av FN-systemet, den 20 maj i år. Uppmaningen riktas mot den guatemalanska staten i form av en interimistisk skyddsåtgärd och ger regeringen 20 dagar för att uppfylla beslutet. Skyddsåtgärder är ett verktyg som kommissionen använder vid allvarliga och akuta situationer för att förhindra att människor skadas. Beslutet fattades till fördel för ursprungsfolk från 18 samhällen i närheten av guld- och silvergruvan Marlin i västra Guatemala. Invånarna i dessa samhällen har anmält den guatemalanska staten till kommissionen på grund av de allvarliga effekter gruvdriften har på människornas liv och hälsa samt miljön. Anmälan tar också upp att gruvbolaget fick tillstånd för sin verksamhet utan att samhällena rådfrågats på lagenligt sätt.

Marlingruvan drivs av den kanadensiska gruvjätten Goldcorp (med över 580 miljoner USD i intäkter 2009) genom det helägda dotterbolaget Montana. Svenska AP-fonderna har investeringar i Montana/Goldcorp, vilket gör att svenska pensionsfonder är direkt knutna till Marlingruvan. I oktober förra året var guatemalanska människorättsförsvarare i Sverige för att informera AP-fonderna om de brott mot mänskliga rättigheter som begås i samband med gruvdriften. AP-fondernas investering kvarstår dock fortfarande oförändrad.

Sedan gruvdriften startade i Marlingruvan år 2005 har effekterna på människor och miljö blivit alltmer påtagliga. Flera vattenkällor har torkat ut på grund av att företaget använder enorma mängder vatten (ca 6 miljoner liter per dag) och de kvarvarande vattendragen är förorenade av tungmetaller. Föroreningarna har bland annat orsakat hudsjukdomar hos människorna som bor i närheten och förstör även möjligheterna till jordbruk. Gruvdriften gör kort sagt ett stort område obeboeligt för människor som har rätt till sin mark och inte heller har någon annanstans att ta vägen.

När de guatemalanska myndigheterna år 2003 gav Montana tillstånd för utvinning i Marlingruvan förbigick de kravet på att ursprungsfolk måste konsulteras inför projekt som rör utvinnande av naturresurser eller har påverkan på deras mark eller omgivning. Detta krav uppställs i ILO:s konvention 169 rörande ursprungsfolk och stamfolk, som Guatemala ratificerade år 1996. Guatemalanska myndigheter hävdar att de inte kan tillämpa bestämmelsen eftersom den inte införts i nationell lag. Guatemalas konstitution fastslår dock i artikel 46 att bestämmelser i människorättskonventioner som Guatemala har ratificerat har företräde före nationell lag. Principen om konventioners företräde före nationell lag gäller även allmänt inom internationell rätt enligt artikel 27 i Wienkonventionen om Traktaträtten. De guatemalanska myndigheterna ignorerade ändå kravet på att rådfråga ursprungsfolken i området. Licensen för Marlingruvan utfärdades därmed på ett olagligt sätt.

Den senaste nyheten i guatemalanska medier är att regeringen kommer att invänta rapporter från fyra departement och även från Michigan University innan de tar ställning till den Interamerikanska kommissionens beslut. Rapporterna kommer, enligt regeringens uppgift, att lämnas innan denna veckas slut och har beställts för att klargöra om det finns föroreningar i området. Ur juridisk synvinkel borde dessa rapporter inte ha någon som helst påverkan på regeringens agerande. Regeringen är skyldig att verkställa kommissionens interimistiska skyddsåtgärd, oavsett vad dess departement tycker. Men det är väl inte så konstigt att juridiska argument inte räcker för att övertyga regeringen när förstörd hälsa och miljö inte verkar beröra den.

Cecilia Gadd, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Länkar:

Det här inlägget postades i Guatemala, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Stäng Marlingruvan”

  1. Ping: ”Gruvan förstör inte miljön” « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s