Ship to Gaza

"Solidaritet", graffiti i San Cristobal, Chiapas, Mexiko.

"Solidaritet", graffiti i San Cristobal, Chiapas, Mexiko.

Den 31 maj attackerade den israeliska krigsmakten Fredsflottan/Ship to Gaza och dödade mellan tio och tjugo personer. Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten. Attacken ska ha skett på internationellt vatten mot en båtkonvoj som Ship to Gaza beskriver som: ”den fredliga, lagliga och humanitära solidaritetsflottan”.

På sin hemsida skriver Kristna Fredsrörelsen:

Kristna Fredsrörelsen instämmer i det uttalande som Ship to Gaza publicerat på sin hemsida:

”Detta är en unik händelse att en humanitär hjälpsändning bemöts med militärmakt. Nationer, politiker och medborgare över hela världen måste protestera och uppmana Israel att inte ta till militärt våld mot en fredlig flotta. ”

Kristna Fredsrörelsen anser att den svenska regeringen måste fördöma Israels agerande och försvara rätten att segla på internationella vatten.

Den 27 april dödades två MR-aktivister när de deltog i en solidaritetskaravan i San Juan Copala i Oaxaca i södra Mexiko och igår dödade den israeliska krigsmakten alltså minst tio solidaritetsaktivister i Medelhavet. Det är extremt sorgligt, upprörande och oroande att människor som engagerar sig för fred, mänskliga rättigheter och solidaritet kan ses som legitima mål för militära och paramilitära attacker. Det får aldrig bli acceptabelt och må vi aldrig bli blasé eller apatiska inför liknande brott. Den här bloggen är mitt och fredsobservatörernas sätt att solidarisera oss med Ship to Gaza och ställa oss bakom Kristna Fredsrörelsens uttalande: ”den svenska regeringen måste fördöma Israels agerande och försvara rätten att segla på internationella vatten.

Skriv under en blixtaktion från Avaaz för att kräva att attacken på Ship to Gaza utreds: http://www.avaaz.org/en/gaza_flotilla_4/?cl=592023395&v=6411

Ship to Gaza Sweden: http://www.shiptogaza.se/

Så till ett annat ämne… I Guatemala börjar vidden av helgens storm uppdagas. I dagens upplaga av morgontidningen Prensa Libre uppges att 152 personer har dött, 100 är försvunna och 64383 personer är hemlösa. I zon två i Guatemala City skapade vattenmassorna ett stort hål i gatan, vilket såklart ser dramatiskt ut, men konsekvenserna på landsbygden har varit långt mycket värre. Flera personer som vi medföljer har fått sina hus förstörda och även förlorat bekanta. Vi från Kristna Fredsrörelsen är dock fortfarande välbehållna.

Hålet i zon två

Hålet i zon två

På följande blogg finns ett flygfoto av hålet i zon två (på engelska): http://gizmodo.com/5551916/the-gates-of-hell-just-opened-in-guatemala

Notis i Prensa Libre om hålet i zon två (på spanska): http://www.prensalibre.com/noticias/derrumba-edificio-hundimiento-zona_0_271173066.html

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Mexiko och Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ship to Gaza

  1. Aron skriver:

    International Solidarity Movement om Israels attack mot Ship to Gaza:

    http://palsolidarity.org/2010/05/12551/

    /Aron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s