Ljus i försvinnandenas mörker

Var är de? Slut på straffriheten, vi kräver sanning och rättvisa

Den 21 juni var det den nationella dagen mot påtvingade försvinnanden i Guatemala. Den firas till minne av försvinnandet av 27 medlemmar i organisationen Central Nacional de Trabajadores (ungefär nationella arbetarförbundet) år 1980. I ett land med 45 000 försvunna personer är det en viktig dag, som (tyvärr) mest firas av icke-statliga organisationer.

Just i år finns det ett stort projekt som skänker hopp till de som har en försvunnen mamma, pappa, bror, syster, dotter, son, man, hustru… Den 27 februari i år inleddes nämligen utgrävningar av den icke-statliga organisationen FAFG (Fundación de Antropología Forense en Guatemala, Stiftelsen för Rättsantropologi i Guatemala) på kyrkogården la Verbena i Guatemala City.

Till dags datum har man grävt fram 2 500 kroppar ur de brunnar där personer begravts som ”XX” under de senaste decennierna. De 2 500 personerna fanns i en och en halv brunn, och med två och en halv brunn kvar beräknar FAFG att det finns upp mot 10 000 personer på platsen. Runt 4 000 av dessa tros vara personer som utsatts för påtvingade försvinnanden. Identifieringsprocessen är förstås omfattande och FAFG bidrar till arbetet för att skapa en nationell DNA-bank som kommer att ligga till grund för den fortsatta processen att identifiera försvunna personer.

Här kommer också arbetet som de största organisationerna för släktingar till försvunna personer in, som FAMDEGUA (Familiares de Detenidos-Desaparecidos en Guatemala, Släktingar till Försvunna personer i Guatemala) och GAM (Grupo de Apoyo Mutuo, Gruppen för Ömsesidigt Stöd). Dessa organisationer fortsätter kampen för att återfinna och identifiera de försvunna. Det är också på la Verbena som en del av dagens aktiviteter hålls för att hedra de försvunna och uppmärksamma processen.

Ytterligare ljuspunkter i jämförelse med tidigare år när dagen firats, är två domar som kom under förra året. I fallen Choatalum och El Jute dömdes militärer till långa fängelsestraff för påtvingade försvinnanden under inbördeskriget på 1980-talet. Choatalum var det första fallet i Guatemalas historia där en person dömdes för påtvingat försvinnande. En viktig del av domen slår fast att påtvingat försvinnande är ett brott som fortsätter att pågå så länge det inte klarats upp, vilket gör att militärerna kan dömas för detta idag, trots att det inte fanns någon lagstiftning på 1980-talet som definierar detta som ett brott. Styrkan i domen är dessutom att den brutit straffriheten som varit total för de påtvingade försvinnandena som begicks under inbördeskriget, och var en del i folkmordet. En viss dominoeffekt märks också i och med att fallet El Jute kom strax efter Choatalum.

För en gångs skull får den här dagen gå i hoppets tecken. Det finns hopp om att många försvunna kan återfinnas. Det finns hopp om rättvisa.

Cecilia Gadd, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Länkar till tidigare artiklar om påtvingade försvinnanden:

Choatalum: http://latinamerika.nu/historisk-dom-i-guatemala-0

El Jute:
http://latinamerika.nu/seger-for-rattvisan-hog-militar-domd-for-brott-mot-manskligheten

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ljus i försvinnandenas mörker

  1. Ping: Dagen för de som aldrig återvände hem | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s