Förtrycket i Honduras ett år efter kuppen

Repression bara ökar i Honduras, så lyder budskapet från människorättsorganisationerna i landet under aktiviteterna som anordnas i samband med ettårsdagen för statskuppen. Trots detta insisterar länder som Kanada och USA på att Honduras nu ska återintegreras i Organisationen for Amerikanska Stater (OAS), efter att ha röstats ut från organisationen några dagar efter kuppen.

Roberto Micheletti tog makten i Honduras efter att militären gripit den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya den 28 juni 2009 och tvingat honom att lämna landet. Anledningen till kuppen uppgavs vara att Zelaya förberett att hålla en folkomröstning i samband med det kommande presidentvalet i november 2009 om ett antal ändringar i konstitutionen, bland annat för att presidenten skulle kunna bli återvald. Argumentationen förs också i olika medier att Zelaya försökte skapa en möjlighet att själv bli omvald. Enligt juridiska experter från oberoende organisationer i Honduras stämmer det dock inte att Zelaya själv hade kunnat bli återvald om folkomröstningen hade fallit ut till fördel för förslaget, det hade varit en juridisk omöjlighet.

Talande för tiden efter kuppen är det faktum att en av de värsta förövarna från 1980-talets ”svarta epok” återvände till Honduras bara några dagar efter kuppen. Mannen är Billy Joya, en av ledarna för den så kallade dödsskvadronen (i Honduras känd som Escuadrón de Muerte eller 3-16) mellan 1984 och 1991 och även grundare och ledare för en annan skvadron som verkade för att trycka ned politiskt motstånd mot den dåvarande regeringen. Joya ligger bakom tiotals försvinnanden, vilka innefattade tortyr och mord. Efter kuppen blev Joya en av Michelettis politiska rådgivare och han har även enligt rykten tränat grupper av elitsoldater i norra Honduras, vilket givetvis får tankarna att gå till att han återupptagit de illdåd han genomförde på åttiotalet. Återgången till åttiotalet symboliseras inte bara av Joya. Även Micheletti var aktiv under denna period. Han röstade då i egenskap av kongressledamot för att konstitutionen skulle suspenderas, det vill säga samma konstitution som han sade sig beskydda så rigoröst när kuppen genomfördes.

Det internationella samfundet var inledningsvis enhälligt i att förkasta kuppen och kräva Zelayas återinsättande. I november hölls val, vilka kallades ett spel för gallerierna av människorättsorganisationer i Honduras, och efter en intensiv kampanj ackompanjerad av förtryck från Michelettis de facto regering utsågs Porfirio Lobo till ny president. Enligt västerländska stater har Lobos presidentskap inneburit en återdemokratiseringsprocess, så lyder åtminstone argumentationen för att återuppta relationerna med Honduras och återintegrera landet i OAS. Den så kallade ”återdemokratiseringsprocessen” har karaktäriserats av en våg av politiska mord, förföljelse av journalister (åtta mördade under de senaste fyra månaderna), hot, trakasserier och attacker mot människorättsforsvarare och hundratals dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter. Det finns egentligen inga tydliga tecken på att repressionen minskat under Lobos mandatperiod.

Med detta i åtanke har jag svårt att se varför det internationella samfundet sträcker ut händer för försoning. Borde inte pressen för att upprätta en demokratisk ordning med uppfyllande av grundläggande rättigheter som rättigheterna till liv, personlig säkerhet och yttrandefrihet vara ännu större ett år efter kuppen?

Cecilia Gadd, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förtrycket i Honduras ett år efter kuppen

  1. Ping: Fortsatt svårt för människorättsförsvarare i Honduras « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s