Inga militärer på gatorna på arméns dag

Detta bildspel kräver JavaScript.

För tredje året i rad kunde sociala rörelser i Guatemala uppmärksamma den 30 juni utan soldater på gatorna. Den 30 juni har Arméns Dag (Día del Ejército) firats  I Guatemala City, men numera firar man ”Hjältarnas och martyrernas dag” (Día de los héroes y mártires) för att  minnas de hundratusentals människor som dödades av staten under  inbördeskriget (1960-1996) och för att kräva rättvisa. Kulturaktiviteter ordnas av sociala rörelser och människorätts- organisationer under ledning av HIJOS, vilketpå spanska betyder söner och döttrar, men i det här fallet är en förkortning för  ”Söner och döttrar för identitet och rättvisa, mot glömskan och tystnaden”.

Bakgrunden till det officiella firandet av 30 juni är statskuppen 1871, den så kallade ”liberala revolutionen”, som banade vägen för en rad ”moderniserande” reformer i Guatemala, inklusive byggandet av telegraflinjer och en järnväg. Bland sociala rörelser i Guatemala kallas statskuppen 1871 ibland för ”det andra folkmordet” eftersom den liberala regimen också vräkte ursprungsfolken från sina historiska territorier längs Guatemalas sydkust. Det första folkmordet startade med den spanska erövringen på 1520-talet; till det tredje räknar man inbördeskriget.

Historiskt sett har Arméns Dag varit en styrkedemonstration för den guatemalanska armén, men också en dag då sociala rörelser demonstrerat för att visa sitt avståndstagande. Enligt FN stod Guatemalas armé för 93 procent av de brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under inbördeskriget, som fick följande konsekvenser:

  • 626 massakrer
  • 200 000 döda
  • 45 000 försvunna
  • 150 000 föräldralösa
  • En miljon internflyktingar
  • 50 000 människor i exil

(Källa: La Convergencia por los Derechos Humanos och Comunicarte)

Sedan Alvaro Colom blev president år 2008 har den guatemalanska armén inte officiellt uppmärksammat Arméns Dag, men de sociala rörelserna har fortsatt att demonstrera för rättvisa och mot arméns övergrepp. Så gjorde de även i år.

Text: Aron Lindblom
Foto: Alva Azócar
Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inga militärer på gatorna på arméns dag

  1. Ping: Dagen för de som aldrig återvände hem | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Dagen för de som aldrig återvände hem | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s