Att leva i olika världar

2009 års fredsobservatörer skickar en reflektion från Sverige, ett knappt halvår efter att de återvänt från året som observatörer:

Det är årets varmaste dag och 2009 års fredsobservatörer i Guatemala har återsamlats i Östergötland med god mat, svamp, blåbärsplockning, bad, skogspromenad och vin. Efter fem månader i Sverige är vi alla överens om att det är svårt att få de olika världarna att gå ihop. Men på en punkt har vi hittat kopplingen. De svenska medierna rapporterar om gruvan Marlins förödelse för befolkningen och AP-fondernas etiskt tveksamma investeringar. I dagarna nåddes vi så av beskedet att presidenten beordrat att stänga gruvan efter skarpa uttalanden från den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter på grund av kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och miljöförstöringen i området runt gruvan.

Motståndet mot gruvdriften började bland ortsbefolkningen för att sedan bli en internationell angelägenhet. Som fredsobservatörer har vi alla tre träffat människorna från San Marcos och sett dem kämpa mot ett av världens största gruvföretag, det kanadabaserade Goldcorp. Vi har hjälpt till med att sprida information i Sverige och därmed skapa opinion mot gruvan.

Och det känns, i alla fall delvis, som en framgång. Vi, och alla som arbetat med frågan om gruvan, har lyckats med att väcka intresset för denna fråga i Sverige och, kanske, stoppa gruvdriften.

Men, gruvan Marlin är undantaget från regeln. Som helhet är vårt bokslut att de två världarna, den som medföljare i Guatemala och den hemma i Sverige igen, är svåra att förena. Deras kamp, ibland med livet som insats, för upprättelse, rättvisa och ett värdigt liv är både totalt okänd och ointressant i ett Sverige där människor bekymrar sig betydligt mer om var de kan hitta billigaste och snyggaste kläderna och vilken färg tapeterna i köket ska ha.

Vi har alla tre föreläst flitigt sen vi kom hem. Och visst har vi mött intresserade och engagerade människor. Men ändå, hur tar vi mera långsiktigt vara på våra erfarenheter och kunskaper? Var kanaliserar vi dem?

Där står vi, mellan de världar som båda är våra och som vi vill lära oss leva med men som vi inte får att gå ihop.

Anika, Katarina och Mika, fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2009-2010.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att leva i olika världar

 1. Erik dlR skriver:

  Lustigt, jag skrev just ett blogginlägg på samma tema. Har ni fredisar något nätverk för exobservatörer eller skingras folk för vinden när ni återvänder?

  /Erik dlR

  (inlägget här http://www.delareguera.se/blog/korreliv/rapporteringen-om-latinamerika-i-forandring/index.html )

  • Hej Erik! Tack för din kommentar och ledsen att vi inte har svarat tidigare. Kristna Fredsrörelsen i sig fungerar som ett slags nätverk för oss fredsobservatörer när vi återvänder hem, och så även Kaffekooperativet Kinal och Latinamerikagrupperna, men jag tror att vi vill och skulle kunna göra ännu mer. Vad jag förstår av kommentarerna till ditt blogginlägg så har du startat en ny facebookgrupp. Är det så? Jag ska se om jag kan hitta den och gå med och flera av mina kollegor kan säkert också vara intresserade. Ännu viktigare tror jag dock är att vi träffas på riktigt och skapar rörelser, vänskaper och utrymmen som hjälper oss att stå ut med livet efter Latinamerika… Hälsningar Aron.

   • Erik dlR skriver:

    Hej Aron, länken till gruppen är http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=108252199230467

    Tanken är att i all anspråkslöshet skapa en yta för folk med olika bakgrund och intresse för Latinamerika kan mötas – först virtuellt och sedan kanske även IRL – för att öka engagemanget och antalet aktiviteter i Sverige.

    Gruppen finns där att använda för de av er som känner för det. Själv kommer jag att hålla låg profil – har fullt upp med mitt jobb och annat här i Mexiko.

    /E

 2. Karin Haglind skriver:

  Ja, det måste bli extra tydligt vilket priviligerat och ofta ytligt liv vi lever här i Sverige… Jag tänker ofta på det nu när det är valrörelse och partierna försöker överträffa varandra vad gäller skattesänkningar och andra plånboksfrågor. Samtidigt som världen brinner därute. Det är svårt att få det att gå ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s