Att åka buss i Guatemala

Foto: Aron Lindblom

Foto: Aron Lindblom

Här kommer tio grundläggande principer som man bör känna till om man ska åka buss i Guatemala:

  1. En buss kan per definition inte bli full. Man kan alltid klämma in en eller ett par passagerare till.
  2. Det är inte jordens undergång trots alla skrik och uppståndelse när du ska gå på en buss, det är bara bussens medhjälpare (ayudante) som i den fria konkurrensens namn vill få på dig på just hans buss. Tre andra ayudantes slåss samtidigt om din uppmärksamhet.
  3. Ayudanten tillåter sig, också i den fria konkurrensens namn, en del mindre vackra knep, som att ljuga (säga att det finns sittplatser trots att det inte finns) och att slita din väska/ryggsäck ifrån dig och kasta in på bussen, så att du måste åka med. Lita aldrig på en ayudante och håll hårt i väskan.
  4. Många busschaufförer närde som barn en dröm att bli racerbilförare. Drömmen blev aldrig verklighet, men de lever upp till den så gott de kan på vägarna här.
  5. Busspassagerare är döva eller halvdöva (har kanske blivit det av att åka för mycket buss), därför måste radion/musiken ha högsta volym i bussen.
  6. Tvära inbromsningar finns inte i Guatemala, därför är det lugnt för ayudanten att klättra på bussen och uppe på taket även när bussen är igång.
  7. Busspassagerare har oändliga kroppsliga och själsliga behov. På bussen passerar en strid ström av försäljare av kycklingpiroger, hamburgare, choklad, kola, godis, tuggummi, glass, ananaspiroger, läsk, vatten, frukt, nötter, handböcker, språkkurser i engelska, naturmediciner, örttéer, krämer av olika slag som botar det mesta, plus religiösa förkunnare.
  8. Busschaufförer är tyvärr färgblinda ibland, vilket orsakar kaos och timslånga köer vid trafiksignaler.
  9. Räkna f.ö. alltid med en eller ett par timmars stopp längs vägen. Om det inte blir kaos vid ett rödljus så kan det vara en manifestation, en blockad, eller ett av de ständigt pågående vägarbetena.
  10. Mot bakgrund av ovanstående: Att åka buss i Guatemala är ett heltidsjobb. Tänkte du läsa eller kanske sova lite på bussen? Glöm det, du kommer att komma fram helt utpumpad både fysiskt och psykiskt.

Trevlig resa!

Foto: Aron Lindblom.

Foto: Aron Lindblom

Anika Agebjörn, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2009-2010.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s