Rättegång för massaker i Guatemala

Väggmålning i San Juan Comalapa i Guatemala. Foto: Aron Lindblom.

Väggmålning i San Juan Comalapa i Guatemala. Foto: Aron Lindblom.

I september inleddes rättegången mot några av de soldater som i december 1982 deltog i massakern i samhället Las Dos Erres i regionen Peten i Guatemala. Sjutton soldater finns utpekade i rättsprocessen men för tillfället är bara tre personer gripna och åtalade i Guatemala. En man har gripits i USA misstänkt för att ha deltagit i massakern. Den gripne har erkänt att han deltog i massakern men uppger att han agerade på order och av rädsla för att själva bli dödad. Den 16 september dömdes samma man till tio års fängelse i USA för att ha ljugit i sin ansökan om amerikanskt medborgarskap. Guatemala har bett att få mannen utlämnad för att ställa honom inför rätta för sitt deltagande i massakern.

Den guatemalanska rättsprocessen rörande massakern i Las Dos Erres har pågått i flera år och präglats av korruption och upprepade försök att förhala rättvisan. Att rättegången nu satt igång ses som en framgång för de människorättsorganisationer som är med och driver fallet och förhoppningen är att fler militärer ska kunna åtalas för historiska övergepp. Fallet Las Dos Erres är unikt på så sätt att inga militärer tidigare åtalats för sitt deltagande i massakrer i Guatemala.

Den 24 november 2009 dömde den interamerikanska domstolen den guatemalanska staten som skyldig till massakern. Enligt domen är staten tvungen att betala skadestånd till släktingarna till de dödade samt till de två personer som överlevde massakern. Dessutom uppmanas Guatemala i domen att reformera sitt rättsystem för att förhindra att brottsutredningar förhalas på det sätt som har skett i fallet Las Dos Erres.

Det var i december 1982, under tiden för Rios Montts diktatur, som guatemalanska elitsoldater (så kallade kaibiles) massakrerade 251 människor, majoriteten kvinnor och barn, i Las Dos Erres. Samhället anklagades för att tillhöra gerillan och massakern utfördes med utstuderad grymhet, tortyr och övergrepp. Flera kvinnor våldtogs i samband med massakern och efter dödandet kidnappade en av soldaterna ett barn och registrerade barnet som sitt eget. Endast två personer överlevde massakern.

Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Guatemala medföljer organisationen Asociacion de Familiares de Detenidos-Desaparecidos de Guatemala (Famdegua), som arbetar för rättvisa och representerar släktingar till de dödade i massakern.

Graffiti i Guatemala City: "Såren har inte läkt. De väntar i samhällets underjord. Botemedlet är sanning och rättvisa". Foto: Alva Azócar.

Graffiti i Guatemala City: ”Såren har inte läkt. De väntar i samhällets underjord. Botemedlet är sanning och rättvisa”. Foto: Alva Azócar.

Aron Lindblom, samordnare.

Länkar

Artikel på engelska från National Security Archive: http://nsarchive.wordpress.com/2010/09/17/wrenching-testimony-and-a-historic-sentence-us-court-convicts-dos-erres-perpetrator-for-lying-about-role-in-massacre/

Notis om rättegången i Dagens Nyheter: http://www.dn.se/nyheter/varlden/soldater-infor-ratta-for-massaker-1.1167330

Notis om rättegången (spanska): http://guateprensa.wordpress.com/2010/09/16/juez-solicita-extradicion-de-ex-militar-por-masacre-de-las-dos-erres/

Notis om domen i USA (spanska): http://telesurguatemala.blogspot.com/2010/09/guatemala-ex-represor-guatemalteco.html

Artikel på latinamerika.nu: http://www.latinamerika.nu/inblandade-i-massaker-stalls-infor-ratta

Tidigare artikel om fallet Las Dos Erres: http://www.krf.se/guatemala-doms-till-skadestand-for-massakern-i-dos-erres

Interamerikanska domstolens dom i fallet Las Dos Erres från 24 november 2009 (spanska):  http://www.corteidh.or.cr/docs/casos/articulos/seriec_211_esp.pdf

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rättegång för massaker i Guatemala

  1. Ping: Internationella fredsdagen « Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Till minne av offren för massakern i Las Dos Erres « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s