På plats i Guatemala

Fredsobservatörerna är nu inne i andra halvan av sin tid i Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram. Lena har bytt till Mexiko efter att tidigare har arbetat i Guatemala och Anton har gjort tvärtom. Här nedanför följer Antons första reflektioner från Guatemala.

Guatemalas statsvapen

Efter omständligt resande, i en del av världen vars infrastruktur för tillfället är i upplösningstillstånd på grund av en längre tids häftigt regnande, så är jag nu slutligen i mitt nya hemland GUATEMALA.

Just nu pågår min två veckor långa utbildning och inslussning i projektet här. Denna äger rum i Guatemala City i det hus som mellan varven kommer att agera mitt hem under de kommande fyra månaderna. Guatemala City är en speciell stad eftersom den vid första ögonkastet (och även efter många långa skulle jag tro) inte är speciellt inbjudande eller mysig. Projektets hus och människorna som lever där är som tur är, mycket mysigare än det som pågår ute på gatorna i form av knarkhandel, gäng och talrika dödsskjutningar av mer eller mindre oskyldiga människor.

Landets historia är också allt annat än mysig. Läxan tills imorgon är en bok om rasism och om hur regimen och oligarkin, inspirerade av fascistiska och darwinistiska idéer om mayabefolkningens lägre värde, lyckades legitimera det folkmord som innebar slutet för mer än 200 000 människor. Förtrycket var som värst så sent som under inledningen av 80-talet då flera hundra hemska massakrer begicks, nästan samtliga utan juridiska påföljder för förövarna. Än idag kämpar många människor här för upprättelse för den terror som de och deras familjer utsattes för för cirka 30 år sedan. Och trots att straffriheten har varit och fortfarande är nästan total här så har det trots allt kommit ett fåtal fällande domar mot några av de som deltog i och tog beslut om att massakrera landets ursprungsbefolkning. Bland annat är det dessa kämpande människor som jag är här för att skydda.

Justicia por genocidio - Rättvisa för folkmordet

Justicia por genocidio – Rättvisa för folkmordet. Graffiti i Guatemala City. Foto: Aron Lindblom.

Även i övrigt finns det ett stort behov av internationell närvaro här i landet. Utländska storföretag suger ut landets resurser utan betala rimlig ersättning* och gör som de vill för att röja de boende i områdena eller (för dem) obehagliga människorättskämpar ur vägen.

Jag återkommer med mer uttalanden om situationen här, historiskt och aktuellt. Historien är alltid lika aktuell här, ett oavslutat kapitel i land där miljontals människor fortfarande lider svårt i de psykologiska efterdyningarna av folkmordet.

*Så lite som 1% av de utländska företagens inkomster ska enligt lag tillfalla landet, varav hälften till staten och hälften till regionen. Skamligt lite och mer skada än nytta för folket?!

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Denna text har tidigare publicerats på Antons egen blogg:

http://antonfredsobservator.wordpress.com/2010/10/01/guatemala/

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s