Festival för livet, värdigheten och ursprungsfolkets motstånd

Rock på maya sakapultekoMed vägblockader och demonstrationståg runt om i Guatemala ”firades” den 12 oktober, ”Spanskhetens dag” för en del, ”Värdighetens och motståndets dag” för andra. Ursprungsfolksorganisationer krävde bland annat en ny lag som reglerar markägandet.

I huvudstaden marscherade cirka 7000 personer till Stora torget, där paraplyorganisationen för ursprungsorganisationer Waqib’ Kej ordnade Festivalen för livet, värdigheten och ursprungsfolkets motstånd. Rock på maya sakapulteko, hip hop på maya kaqchikel, protestsånger på maya tz’utujil, maya kiche’ och spanska samt instrumental musik från mayatiden. Mellan uppträdandena hedrade man minnet av de som dött i kampen för sina rättigheter: Evelinda Ramírez, Adolfo Ich, Lisandro Guarcax, Ilmer Boror Zet, bland andra.

Till torget slöt även upp ett demostrationtåg i stöd för Chiles mapuchefolk som de senaste tre månaderna har uppmärksammats på grund av att 32 mapuchefångar hungerstrejkat med krav på bland annat rättvisa rättegångar.

Alva Azócar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s