Regeringen anmäler Marlingruvan för olagliga utsläpp av förorenat avfall

Efter att ha släppt ut förorenat avfall från avfallsdammen i Marlingruvan anmäls nu Montana Explorada (Goldcorp Inc) av Guatemalas miljöminister. Anmälan lämnades in den 28 september, fem dagar efter det att utsläppet skett i Quivchil floden i San Miguel Ixtahuacán, i västra Guatemala.

Utsläppet av det förorenade vattnet, som bl.a. innehåller höga halter av tungmetaller, skedde utan tillstånd från gruvdepartamentet så det fanns ingen kontrollant som kunde se till att utsläppen gick till på tillbörligt sätt. Montana påstår dock att företaget har sökt och fått det tillstånd som krävs för den typen av utsläpp som genomfördes på natten den 23 september.

I ett tidigare beslut från 2008 från konstitutionsdomstolen beslutade man att Montana endast fick släppa ut vatten från avfallsdammen om det var fritt från föroreningar. Eventuella utsläpp från dammen skulle ha krävt att departamentet först hade analyserat innehållet i dammen för att se om det var förorenat innan de hade kunnat ge ett sådant tillstånd. Någon sådan analys av dammens innehåll har inte skett så något tillstånd har därför inte heller kunnat godkännas.

Goldcorps representant i Guatemala säger att man ännu inte blivit officiellt informerad om anklagelserna från miljödeaprtamentet. Däremot annonserar man i media att ”Montanas utsläpp av vatten från avfallsdammen i Marlingruvan har utförts på ett korrekt sätt under övervakning av ansvariga institutioner och att utsläppen främst bestod av regnvatten som samlats i dammen”.

Miljödepartamentet har även meddelat den mexikanska regeringen om utsläppet eftersom Quivchil floden rinner ut i Mexiko.

Charlotta Pettersson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Regeringen anmäler Marlingruvan för olagliga utsläpp av förorenat avfall

  1. Ping: Regeringen anmäler Marlingruvan för olagliga utsläpp av förorenat avfall « Mitt år som fredsobservatör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s