Kampen för markrättigheter i Chiapas

Lena Molin har skrivit ett blogginlägg om sin tid som fredsobservatör i ett litet samhälle i Chiapas där människorna kämpar mot utländska gruvbolag och storgodsägare för sin rätt till mark.

Chiapas, Mexiko

Foto: Lena Molin.

Vi steg av den lilla lastbilen som vi åkt med bak på flaket under en dryg timme. I bästa fall kan man sitta på hjulhuset annars får man stå och parera i kurvorna. De mest vana sitter eller står uppe på bakkanten och håller i sig i det som finns. Den sista biten vandrade vi en och en halv timme i berg och dal genom majsfälten för den enda bilvägen in till byn kommer från ett helt annat håll. Några män med hästar skulle möta oss för att hjälpa till med packningen. Promenaden var milt sagt ganska lerig. Stövlarna sjönk och sög sig fast titt som tätt. I ett steg hade jag inte vänsterstöveln med mig och foten landade i mjuk såpig tjock lera. Strumpan fick åka av, stöveln fiskades upp och promenaden kunde fortsätta. Det regnade lite hela tiden och dimman låg tät.

Läs hela inlägget på Lenas blogg:

http://www.resdagboken.se/Web/Apps/Diary/EntryPresentation.aspx?id=234&epslanguage=sv&tid=394825&eid=2391781

Annonser
Det här inlägget postades i Mexiko, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s