De dödas dag i martyrernas by

Den första och andra november är en stor helg i Mexiko, då man besöker släktingars och vänners gravar. Till skillnad från allhelgonahelgen i Sverige deltar hela familjen, och det råder ofta en festlig stämning.

I år firade jag de dödas dag i Acteal, i Chiapas högland. Acteal är speciellt, eftersom här finns två gravplatser. Den vanliga gravplatsen ligger femton minuters promenad (läs klättring) ovanför byn, omgiven av vertikala majsfält. Gravarna är alla omärkta, och visste man inte att det är en kyrkogård skulle man nog missa den. Men folk vet förstås var just deras familjemedlemmar ligger begravda. Gravarna pryds med tagetesblommor och hundratals brinnande ljus. Sedan lägger man tamales, en kokad bulle av majs med bönfyllning invirad i bananblad, på graven och ställer upp rader av läskedrycksflaskor. När ceremonierna är över delar vi på maten och har picknick bland gravarna.

En hungrig fredsobservatör har smakat på en tamal.

En hungrig fredsobservatör har smakat på en tamal. Foto: Lena Molin.

Den andra gravplatsen ligger mitt inne i byn, på just den plats där 45 personer, medlemmar av den pacifistiska organisationen Las Abejas (på svenska bina), mördades av paramilitärer den 22 december 1997. På platsen finns nu ett auditorium där man brukar hålla gudstjänst och andra former av sammankomster. Efter gudstjänsten går vi allesammans ner i gravkammaren, där ritualen med blommor, ljus, tamales, läsk och böner upprepas. I gravkammaren finns väggmålningar, släktträd och fotografier av de mördade; tjugoen kvinnor, nio män och femton barn. Då de flera tusen ljusen varit tända i en halvtimme är hettan intensiv och syret så gott som slut där inne, så jag ger upp och går ut för att få en nypa luft. Bönerna fortsätter i ytterligare cirka en timme. Vi har fått så mycket tamales under dagen att det räcker till middag och blir över.

Efter omkring en halvtimme finns det inte mycket syre kvar i gravkammaren.

Efter omkring en halvtimme finns det inte mycket syre kvar i gravkammaren. Foto: Lena Molin.

Ida Asplund, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas, Mexiko.

Länkar

Las Abejas blogg: http://acteal.blogspot.com/

”Regeringen stödde paramilitärer”: http://latinamerika.nu/regeringen-stodde-paramilitarer

“Archivos improcedentes de Acteal”: http://www.milenio.com/node/270424

“Confirma EU: el Ejército entrenó a paramilitares”: http://impreso.milenio.com/node/8627340

Annonser
Det här inlägget postades i Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s