Mexikanska pacifister forsätter kämpa för rättvisa

Aron och Lena från Kristna Fredsrörelsen i Acteal, Chiapas 2010.

Aron och Lena från Kristna Fredsrörelsen i Acteal, Chiapas 2010.

Kristna Fredsrörelsen har publicerat en ny artikel om Las Abejas och deras kamp för rättvisa, tretton år efter massakern där 45 obeväpnade civila dödades av paramilitärer:

År 2009 publicerades dokument från det mexikanska försvarsdepartementet som visar att Mexikos armé, på order av presidenten, rekryterade och tränade civila i Chiapas för att dessa skulle ”försvara” sina samhällen mot zapatisterna. Det var sådana grupper av beväpnade civila som genomförde massakern i Acteal och ett flertal andra mord, kidnappningar, påtvingade försvinnanden och vräkningar av människor som sympatiserade med zapatisterna eller andra kritiska sociala rörelser. I fallet Acteal ska polis ha befunnit sig inom hörhåll under timmarna då mördandet pågick och när de till slut kom till platsen försökte de dölja spåren och förstörde bevismaterial. I sin undersökning efter massakern fokuserade den mexikanska staten på lokala konflikter och problem i området och statliga aktörers inblandning i dödandet blev i stort sett ignorerad. Flera personer fängslades anklagade för att direkt eller indirekt ha deltagit i massakern men majoriteten har idag släppts ur fängelset på order av Mexikos högsta domstol. Frigivandena grundar sig inte på de dömdas oskuld utan på att polisundersökningen inte genomfördes korrekt. Majoriteten av de politiker, militärer och poliser som möjliggjorde att massakern kunde äga rum har undgått rättvisan helt och hållet.

Hela artikeln finns att läsa på Kristna Fredsrörelsens hemsida:

http://www.krf.se/mexikanska-pacifister-forsatter-kampa-for-rattvisa

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s