Stöd människorättsförsvarare i Guatemala!

Kristna Fredsrörelsen har ställt sig bakom två blixtaktioner till stöd för Mateo Bernabé López Pérez, guatemalansk människorättsförsvarare som är aktivt engagerad i sjukvårdsarbetarnas fackförening SNTSG samt organisationerna FNL och FRENA.

Mateo López utsattes för ett mordförsök den 28 oktober i år då han var på väg till Guatemala City för att delta i ett möte med SNTSG. Genom sitt engagemang för de mänskliga rättigheterna har Mateo López arbetat aktivt för att avslöja misstankar om korruption inom den guatemalanska offentliga sjukvården, samt engagerat sig mot privatiseringen av elförsörjningen i regionen San Marcos i Guatemala. Mer information finns på Kristna Fredsrörelsens hemsida:

http://www.krf.se/mordforsok-pa-fackforeningsledare-agera-nu

Guldgruvan Marlin i Guatemala finansieras med svenska pensionspengar

Guldgruvan Marlin i Guatemala finansieras bland annat med svenska pensionspengar. Foto: James Rodriguez.

Kristna Fredsrörelsen är också mycket oroad över säkerheten för Carmen Mejía, guatemalansk människorättsförsvarare som är aktivt engagerad i arbetet mot gruvan Marlin i San Marcos i Guatemala. Carmen Mejía har mottagit dödshot via sms och tidigare i år utsattes en annan aktivist i samma region för ett mordförsök. Gruvan Marlin ägs av det multinationella företaget Goldcorp. Kristna Fredsrörelsen har tidigare kritiserat de svenska pensionsfonderna för sitt aktieinnehav i Goldcorp. Klicka på den här länken för att komma till Amnesty Internationals blixtaktion till stöd för Carmen Mejía:

http://www.amnesty.ca/atrisk/index.php/carmen-mejia/

På inbjudan av Kristna Fredsrörelsen besökte Carmen Mejía Sverige hösten 2009 på för att föreläsa om gruvdriftens konsekvenser i San Marcos i Guatemala. Artiklar om Carmen Mejías besök i svenska tidningar:

Arbetaren: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20091028-2

Dagen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=191163

Debattartikel från Kristna Fredsrörelsen och Latinamerikagrupperna angående de svenska pensionsfondernas aktieinnehav i Goldcorp:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pensionspengar-anvands-oetiskt_5145019.svd

Aron Lindblom, samordnare.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stöd människorättsförsvarare i Guatemala!

  1. Ping: Mänskliga rättigheter och miljö måste bli lika viktigt som vinst | Kristna Fredsrörelsens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s