Ny dom för påtvingat försvinnande

Som vi tidigare har skrivit om så dömdes nyligen två före detta poliser till fyrtio års fängelse för det påtvingade försvinnandet av Fernando García. Fernando García greps av polis i Guatemala City och försvann i februari 1984. Vid tiden för gripandet var Fernando García aktiv inom student- och fackföreningsrörelsen samt inom det förbjudna guatemalanska arbetarpartiet PGT och i domen fastslås att försvinnandet var politiskt motiverat. Mer information om domen och polisundersökningen finns i en ny artikel på spanska publicerad av medföljningsprojektet Acoguate där Kristna Fredsrörelsen deltar. I Acoguates artikel citeras bland andra Aura Elena Farfán från den guatemalanska människorättsorganisationen FAMDEGUA: ”Den här domen är ytterligare ett litet steg i sökandet efter rättvisa … men fortfarande återstår att döma de som beordrade dessa dåd samt sanningen om vad som i slutändan hände med de försvunna”.

Acoguates artikel finns att läsa här:

http://acoguate.blogspot.com/2010/11/sentencia-en-caso-de-desaparicion.html

Tidigare blogg om fallet Fernando García:

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/10/30/%E2%80%9Dom-vi-inte-minns-ar-vi-domda-att-upprepa-historien%E2%80%9D/

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s