Rövarkungens ö

Min morgontidning, den guatemalanska El Periódico, kan variera väldigt mycket i kvalitet. De flesta dagar är den tunn som en lövbiff och innehåller mest sportnyheter och högerkonservativa åsiktskolumner, men ibland blixtrar den till. Som i söndags, den 21 november, då El Periódico bjöd på tre välskrivna och läsvärda artiklar.

Den första är en lång intervju med Manolo Vela, doktorand på Colegio de México som studerat hur det var möjligt att så många soldater från den guatemalanska armén följde order och deltog i 1980-talets folkmord. Vela pekar ut tre faktorer: Den militära träningen, arméns indoktrinering (nationalism, anti-kommunism, hat mot gerillan och förakt för den fattiga landsbygdsbefolkningen) och krigets utveckling som normaliserade tidigare otänkbara handlingar.

En lastbil full med bananer vid en landsväg i Guatemala. Foto: Aron Lindblom.

En lastbil full med bananer vid en landsväg i Guatemala. Foto: Aron Lindblom.

Den andra artiken handlar om Mauro Salomón Ramírez Barrios, godsägare och misstänkt knarkhandlare som nyligen greps av guatemalansk polis efter order från USA. Polisens försök att gripa honom inkluderade bland annat en stor och tragiskt misslyckad operation på Guatemalas nationaldag den 15 september då ett helt köpcentrum i huvudstaden omringades av polis, eldstrid utbröt med den misstänktes livvakter och hundratals människor visiterades av beväpnad polis. En frikyrkopastor och två poliser miste livet i den operationen. När Ramírez Barrios till sist greps inleddes ett nytt spektakel. Hans anställda på godset, jordbruksarbetare och deras familjer och ytterligare ett stort antal grannar från hans hembygd gick ut på gatorna för att demonstrera mot gripandet och bedyra hans oskuld. En del demonstranter hade plakat skrivna på knagglig engelska riktade till myndigheterna i USA: ”Please do not take hem to USA. He is inocent.” I den här delen av Guatemalas bortglömda landsbygd var det Ramírez Barrios, ägare till traktens stora bananplantage, som tagit över den frånvarande statens roll. Ramírez Barrios gav arbete åt alla (enligt artikeln fanns det till och med mexikaner som migrerat söderut för att plocka hans bananer), betalade nästan två gånger så mycket som minimilönen, byggde en skola, ordnade fester med godis och läsk åt alla barn och försåg sina arbetare med gratis sjukvård. Porträttet över denne man, frälsare och bandit på samma gång, fick mig att tänka på det gamla Sveriges brukssystem där brukspatron på samma gång kunde vara en fadersfigur, omtänksam och generös, men såklart också en utsugare. Ramírez Barrios lyckades göra sig omistlig för människorna i sin hembygd, lite som rövarkungen i Nationalteaterns låt: ”Jag ger arbete åt alla och om jag skulle dö så börjar havet svalla och ön går upp i rök.”

Till sist innehöll söndagstidningen också en notis från sydligare breddgrader, Argentina. Argentinas för detta president Néstor Kirchner dog nyligen och i El Periódico skrev Virgilio Levaggi, chef för ILO i Centralamerika, en mycket uppskattande dödsruna. Kirchner fick Argentina på fötter igen efter tidigare presidenters misstag och korruption, skriver Levaggi. Han ordnade arbete och såg till att även hemmafruar omfattades av det statliga pensionssystemet, trots att de i vissa fall aldrig lönearbetat. Dessutom ska han ha sagt, och det tyckte jag var en både självklar och klockren bertraktelse: ”För att återskapa den sociala rörligheten i Argentina krävs att vi bekämpar fattigdomen, inte genom sociala insatser utan genom vår ekonomiska politik. Ett samhälle som hänger sig åt produktion och skapandet av värdiga arbetstillfällen för alla genomför på så vis också omistliga insatser mot brottsligheten.” Guatemala är ett exempel på raka motsatsen till vad Kirchner föreslog, en minimalistisk stat som aktivt drar sig undan och lämnar fältet öppet för rövarkungar och banditer.

Aron Lindblom, Kristna Fredsrörelsen.

Artiklarna som nämns ovan finns att läsa här (på spanska):

1.Cómo enseñarle a matar a un joven

2.Don Mauro y sus leales seguidores

3. Néstor Kirchner (1950-2010)

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s