Käppar i hjulet i processen mot Rios Montt

Rättvisan i Guatemala tar tid. Ännu pågår förundersökningen mot en av de värsta ledarna under folkmordet, Efrain Rios Montt, före detta diktator och en av de högst ansvariga för flera hundra massakrer och åtskilliga tusen människoliv.

"Rättvisa för folkmordet!" Graffiti i Guatemala City. Foto: Anton Svensson.

”Rättvisa för folkmordet!” Graffiti i Guatemala City. Foto: Anton Svensson.

I november i år hölls en muntlig förhandling där representanter från åklagarmyndigheten och en jurist från CALDH, människorättscentret som Kristna Fredsrörelsen medföljer, presenterade sina argument för att förundersökningen mot Rios Montt ska fortsätta. Delar av förundersökningen har legat på is sedan försvarsadvokater lagt in en protest (ett speciellt rättsmedel som kallas amparo*) mot användandet av militära planer i bevisföringen mot den åtalade. De militära planerna beskriver delar av en statlig strategi för hur man skulle kontrollera och utplåna diktaturens motståndare under början av 80-talet och är således viktiga bevis för målsägaren.

Rättssalen fylldes av överlevande från folkmordet. Foto: Anton Svensson.

Rättssalen fylldes av överlevande från folkmordet. Foto: Anton Svensson.

Under förhandlingen fylldes halva salen av folk som kämpar för historisk rättvisa och upprättelse. Den andra halvan där Rios Montt och hans försvarare borde ha infunnit sig var helt tom. Inom kort kommer domstolen bestämma om advokaternas protest ska underkännas eller om förundersökningen mot Rios Montt ska stoppas. Men beskedet tar tid. Även om processen fortsätter kommer Rios Montts advokater med högsta sannolikhet hitta nya sätt att förhala den redan långsamma processen. Under tiden blir varken de överlevande från folkmordet eller Rios Montt yngre, kanske kommer en eventuell fällande dom mot honom först efter hans död.

Kämpaglöden hos de överlevande från de massakrer och övergrepp som Ríos Montt är ansvarig för går dock inte att ta miste på. Rättegångsförhandlingen skulle egentligen ha genomförts redan två veckor tidigare men blev inställd på grund av att alla inte kunde närvara. Vissa överlevande från folkmorden hade rest i upp till två dagar för att kunna infinna sig i rättssalen den första gången. Trots det negativa beskedet då gjorde de om samma resa två veckor senare för att åter vara på plats i början av november.

* ”Amparo” är ett rättsmedel som ska garantera en rättvis rättegång, men som också innebär att rättegången stannar upp medan man utreder protesten.. Amparon missbrukas ofta i nationella processer för att sakta ner förfarandet. Många ser detta missbruk av amparos som ett stort problem och en betydande orsak till den fortsatta straffriheten i Guatemala. Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter har flera gånger uppmanat Guatemala att reformera amparo-systemet.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Käppar i hjulet i processen mot Rios Montt

  1. Ping: Antonfredsobservator's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s