Agera nu! Allvarliga hot mot Frayba

Människorättsförsvararen Margarita Guadalupe Martínez Martinez och Kristna Fredsrörelsens samarbetspart Frayba i Chiapas, Mexiko, har återigen utsatts för trakasserier och mordhot.

Margarita är tidigare medarbetare på organisationen ”Enlace” (”Länken”).  Hon och hennes familj har varit utsatta för flera hot och attacker det senaste året och tidigare i år utfärdade den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) särskilda skyddsåtgärder för att garantera familjens säkerhet.

Med anledning av detta har Margarita garanterats konstant poliseskort, en rättighet som inte respekterades den 24 november då polisen som skulle beskydda henne inte befann sig i närheten. Kristna Fredsrörelsen har formulerat en blixtaktion som ska skickas till mexikanska myndigheter med krav på att den mexikanska staten garanterar säkerheten för Margarita och hennes familj, liksom för medarbetarna på människorättscentret Frayba.

Klicka här för att skriva under Kristna Fredsrörelsens blixtaktion

Bakgrund

Den 24 november 2010 blev Margarita Guadalupe Martínez Martinez mordhotad och förföljd i staden San Cristobal i Chiapas i södra Mexiko efter att hon lämnat ett möte med en representant för FN i Mexiko. Två okända män meddelade henne att hon skulle ”gå till kyrkogården för snart ska du förenas med dina döda anhöriga” samt uttalade hot mot de anställda på människorättscentret Fray Bartolomé de Las Casas. Männen överlämnade ett brev med hot och sa:

”Du ska ta med det här till Frayba och du ska säga till Diego (Diego Cadenas, chef för Frayba) att vi vet att ni arbetar tillsammans med subversiva grupper och vi vet precis vilka som arbetar för Frayba och vi kommer göra slut på dom en efter en, för dom är ena jävla rövhål som bara försöker förstöra för staten och dom säger att dom jobbar för dom allra svagaste, för rättvisan, vad då för rättvisa, kuken. Vi vet precis vem Diego är, vi kommer sätta dit honom riktigt ordentligt så får vi se när han sitter inne om han kan försvara sig mot alla anklagelserna, om han nu är så bra jurist, för vi vet att ni organiserar folket i Mitziton. Dom är ett gäng puckon som inte förstår vad som är framsteg.”

Förutom Kristna Fredsrörelsen har flera andra organisationer också uttalat sig och fördömt attacken, till exempel:

Front Line Defenders

Todos los Derechos para Todos

Aron Lindblom.

Det här inlägget postades i Kvinnliga människorättsförsvarare, Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Agera nu! Allvarliga hot mot Frayba

  1. Ping: Straffriheten bidrar till fortsatta attacker mot mr-försvarare « Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Nya dödshot mot människorättsförsvararna Adolfo Guzmán och Margarita Martínez « Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: När de som ska skydda dig är dem du fruktar mest | Fredsobservatörernas blogg

  4. Ping: När de som ska skydda dig är dem du fruktar mest | FREDSOBSERVATÖRERNA I MEXIKO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s