Civila samhället kräver rättvisa efter mordet på Emilia Quan Staackmann

Såväl internationella som nationella organisationerna uttrycker sin avsky och sorg över bortförandet och mordet på antropologen Emilia Quan i Guatemala och kräver att myndigheterna utreder händelserna. Emilia Quans kropp hittades nästan ett dygn efter att hon blev bortförd tillsammans med kollegan Victor Lopez när de var på väg att överlämna böcker till biblioteket i samhället Todos Santos Cuchumatán, Huehuetenango. Victor Lopez hittades misshandlad och bunden till händer och fötter på eftermiddagen den 7 december 2010 samma dag som de blivit bortförda, men Emilia Quan saknades fortfarande då. När man slutligen fann hennes kropp på morgonen den 8 december i kommunen Todos Santos Cuchumatán, bar den spår av grov misshandel.

I ett uttalande från La convergencia por los derechos humanos (sammanslutning av flera olika människorättsorganisationer) den 8 december 2010 uppmanar man de guatemalanska myndigheterna att göra en ordentlig utredning av brotten för att kunna klargöra vad som skett och varför. Man uppmanar även staten att garantera säkerheten för sociala organisationer och människorättsförsvarare i Huehuetenango som jobbar för utveckling, säkerhet och rättvisa.

Emilia Quan var 27 år gammal och arbetade som utredare på Centro de Estudios y Documentación de la Frontera Occidental de Guatemala (CEDFOG). Cedfog jobbar med att framställa studier och samla information om Huehuetenango och samhällspolitiska frågor. Det är en organisation som Kristna Fredsrörelsen och Acoguate besöker regelbundet i regionen Huehuetenango och Emilia Quan var en av våra kontakter under dessa besök.

Charlotta Pettersson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Civila samhället kräver rättvisa efter mordet på Emilia Quan Staackmann

  1. Ping: Det strukturella våldet mot kvinnor skördar nya offer « Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Fallet Emilia Quan: Rättvisa krävdes – och kom! | Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Fallet Emilia Quan: Rättvisa krävdes – och kom! | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s