Våldet och brottsligheten blir de stora valfrågorna i Guatemala

Det är valår i Guatemala och trots att det ännu inte är officiellt vilka som kommer att ställa upp så har valkampanjen varit i gång sedan ett par månader.  Kampen tycks återigen komma att stå mellan det högerpopulistiska Patriotiska Partiet (PP) och det sittande regeringspartiet Nationell Enhet för Hopp (UNE), som kallar sig socialdemokratiskt.

Sandra Torres de Colom från partiet UNE. Foto: Wikipedia.

Den stora frågan i årets val blir, liksom i tidigare val, kampen mot våldet och brottsligheten. I förra valet vann UNE:s presidentkandidat Alvaro Colom genom att lova att bekämpa våldet ”med intelligens” och satsa på att bekämpa fattigdomen i landet. Tre år senare har dock våldet ökat och blivit råare, och fattigdomen är lika skriande som innan han kom till makten 2008.

En trolig vinnare i årets val är ledaren för Patriotiska Partiet (PP) Otto Perez Molina, som kom tvåa med knapp marginal i förra presidentvalet. Otto Pérez Molina är en pensionerad general och före detta chef för militärbasen i Nebaj, Quiché, där militären begick grova övergrepp under åttiotalet. Han är mest känd för att vilja införa ”den hårda handens politik” mot brottsligheten i landet.

Patriotiska partiet vill införa "den hårda handens politik". Foto: Aron Lindblom.

Patriotiska partiet vill införa ”den hårda handens politik”. Foto: Aron Lindblom.

Sandra Torres de Colom är den nuvarande presidentens hustru och även hon kallar sig socialdemokrat. Hon är chef för det statliga ”rådet för social sammanhållning” som instiftades av den nuvarande regeringen för att främja jämlikheten och bekämpa fattigdomen i Guatemala. Oppositionen har anklagat henne och presidenten för att ha utnyttjat statliga medel för att gynna det egna partiet, och sedan 1985, då Guatemala genomförde sitt första val efter militärdiktaturen, har inget politiskt parti suttit vid makten längre än en mandatperiod. Dessutom kan Sandra Torres de Colom visa sig bli diskvalificerad som presidentkandidat då guatemalansk lag förbjuder nära anhöriga till före detta presidenter från att ställa upp i presidentval (oklart om detta inkluderar hustru/man eftersom frågan inte diskuterats tidigare).

"Arzu är ordning" Foto: Aron Lindblom.

”Arzu är ordning” Foto: Aron Lindblom.

Alvaro Arzu är Guatemala Citys konservativa borgmästare och landets före detta president (1996-2000). Det faktum att han redan har varit president hindrar honom att kandidera igen eftersom Guatemala bara tillåter en mandatperiod men trots det har Arzu inlett en valkampanj. Arzus slogan är ”Gud, fosterlandet och frihet”, som var slagorden för den högerextrema Nationella Befrielserörelsen (MLN) som tog makten efter den USA-stödda militärkuppen 1954. En annan högerkandidat är Manuel Baldizon som har inlett en massiv valkampanj där den centrala punkten är återinförandet av dödsstraffet.

Rios Montt (i mitten) på ett foto från hans tid som diktator. Foto: CALDH.

Rios Montt (i mitten) på ett foto från hans tid som diktator. Foto: CALDH.

En av Guatemalas mest kända politiker är Efrain Rios Montt som ledde landets blodigaste militärdiktatur i början av åttiotalet. Han är ledare för partiet FRG som har haft starkt stöd av evangeliska frikyrkor och före detta medlemmar i de paramilitära ”civila självförsvarstrupperna” (PAC) som bildades under hans tid vid makten. Efraín Rios Montt har tidigare stoppats från att ställa upp som presidentkandidat eftersom konstitutionen inte tillåter tidigare kuppmakare att delta i presidentval.  Han har ändå kunnat utöva stor makt eftersom han har varit kongressens talman och ledare för FRG, som under en tid var Guatemalas största parti. Typiskt för guatemalansk politik är dock att partier splittras och försvinner och det är hittills oklart om FRG kommer ställa upp i valet eller inte. Det har förekommit rapporter i media om att Rios Montts dotter kommer att ställa upp som partiets presidentkandidat men också om att partiet inte kommer att ställa upp i kongressvalet eftersom den guatemalanska lagen upplöser partier som ställer upp i kongressvalet utan att få mandat.

Symbolen för vänsterpartiet URNG. Källa: Wikipedia.

Symbolen för vänsterpartiet URNG. Källa: Wikipedia.

Den guatemalanska vänstern är idag liten och splittrad. Vänsterpartiet URNG, som bildades av den guatemalanska gerillan efter fredsavtalet 1996, kommer att ställa upp i valet som del av en större vänsterkoalition, men koalitionens chanser verkar små och URNG riskerar att försvinna efter valet. Enligt guatemalansk lag blir partier upplösta om de ställer upp i kongressvalet utan att få något mandat, vilket tycks vara en reell risk för URNG. URNG har tidigare haft starkt stöd lokalt men i valet 2008 förlorade partiet många röster till den nuvarande presidentens parti UNE.  De senaste åren har URNG försökt stödja sig på det starka folkliga motståndet mot privata gruv- och dammprojekt.

Aron Lindblom, koordinatör för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Mexiko och Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Våldet och brottsligheten blir de stora valfrågorna i Guatemala

  1. Ping: Knuten näve över Guatemala « Kristna Fredsrörelsens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s