31 år efter massakern på spanska ambassaden väntar släktingarna fortfarande på rättvisa

Idag hedrade man de 39 personer som brändes inne på den spanska ambassaden för 31 år sedan. Det blev både mayaceremoni, musik, tal, och diktuppläsning.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 31 januari 1980 utförde en grupp bönder från olika regioner en fredlig ockupation av den spanska ambassaden i Guatemala City. Syftet med ockupationen var att uppmärksamma och få stopp på de mord och trakasserier som militärerna begick på landsbygden som en reaktion på att bönderna började organisera sig och ställa krav på bättre löner.

Bönderna hade kommit till Guatemala City och försökt prata med bland annat kongressen, men ingen ville ta emot dem, inte heller pressen, radio eller TV. Ingen ville kännas vid övergreppen de vittnade om så de bestämde sig för att ta sig in på den spanska ambassaden. Efter fyra timmar hade ambassaden bränts ner av säkerhetsstyrkorna och 38 personer som befann sig inne på ambassaden brändes inne. Två personer överlevde, den spanska ambassadören och en bonde som togs till sjukhus. Dagen efter blev bonden kidnappad av beväpnade män och hittades senare död med spår av tortyr. Med kvarlevorna av bonden fann man även en lapp där det stod att ambassadören skulle gå samma öde till mötes.

Enligt Comisión de Esclarecimiento Histórico, en kommission som efter fredsavtalet utredde de brott som begåtts under inbördeskriget, utgjorde massakern på spanska ambassaden ”en milstolpe som slöt samman våldet som utfördes så väl på landsbygden som i stan med en händelse där så väl ursprungsfolk som mestizer, bönder, arbetare, studenter och ambassadspersonal dog, och som tydliggjorde att staten inte satte någon som helst gräns, vare sig juridisk eller etisk, när det gällde dess repressiva aktioner.”

31 år har gått och massakern på den spanska ambassaden och har blivit ytterligare ett fall i raden där offrens släktingar fortfarande söker rättvisa.

1999 lämnades en anmälan för folkmord i Guatemala in till Audiencia Nacional de España och det har blivit ett av de fall som Spanien har ansett sig ha jurisdiktion över, dådet fanns spanska medborgare bland offren. Men hittills  i processen har man bara hört vittnen och samlat in bevis. Mer har ännu inte gjorts i fallet. Nu hoppas släktingarna till massakerns offer att en juridisk process också ska kunna drivas i Guatemala.

Alva Azócar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 31 år efter massakern på spanska ambassaden väntar släktingarna fortfarande på rättvisa

  1. Ping: Polisdokument fick före detta polischef på fall | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Före detta polischef anklagas för massakern på den spanska ambassaden | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s