Livsfarliga Guatemala

Det är livsfarligt att bo i Guatemala. Tusentals människor blir brutalt mördade varje år. Under 2010 dog hela 3200 personer av våld, de allra flesta män men även ett flertal kvinnor och barn. Ingenstans och vid ingen tidpunkt går man riktigt säker, åtminstone inte om man får tro statistiken.

Till minne av Victor Leiva, ett av våldets offer. Foto: Anton Svensson.

Farligaste platsen i Guatemala är huvudstaden Guatemala City, här mördades nästan 900 människor under året som gick. Den farligaste delen av staden är zon 18 med 166 mord under förra året. För mig känns det tryggt att veta att den tidigare så ökända zon 1, där jag tillbringar större delen av min tid under besöken i stan, bara kommer på en delad fjärde plats med 76 dödade under 2010. Antalet mördade i Guatemala är knappast på väg att sjunka. Härom dagen läste jag färska siffror i dagstidningen Prensa Libre som berättade om 666 mördade bara i januari. Av dessa föll 90% offer för skjutvapen medan de resterande höggs ihjäl eller mördades på annat vis.

Våldsnivån har länge varit hög och antalet våldsamma mord fortsätter att öka. Numera dödas fler männsikor än under vissa år under den väpnade konflikten på 80-talet. Den mest utsatta yrkesgruppen har på senare tid varit busschaufförerna. Under året som gick strök hela 130 oskyliga busschaufförer med, nästan alltid i samband med rån och utpressning. Ett av de mest uppmärksammade våldsbrotten mot bussar på senare tid var det terrordåd som ägde rum i huvudstaden under året första dagar. Minst nio personer sprängdes i luften då en kvinna lämnade kvar en väska med sprängämnen som detonerade strax efter det att hon stigit av.

En annan utsatt yrkesgrupp är butiksinnehavare. De utsätts för ständiga hot och tvingas betala stora summor till så kallade beskyddarligor. Den som inte har råd eller lust att betala får istället själv betala med sitt liv. De flesta våldsbrotten begås med skjutvapen, en vara som finns i överflöd i Guatemala. Bland annat tack företag som vår svenska stolthet och välfärdsgynnare Bofors som gör sitt till för att bidra till den dagliga dosen av skräck för oss som är bosatta i den här delen av världen.

Källa: GAM:s (Grupo de Apoyo Mutuo en Gautemala) årliga rapport om MR-situationen och våldshandlingar i Guatemala under 2010.

Anton Svensson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2010-2011.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s