En död och flera skadade vid avhysningar i Guatemala

Uppdatering 21 mars: I ett uttalande från den 17 mars skriver Guatemalas regering att det är dess uppgift att ”bevara styrelseskicket och rättsstaten”. Uttalandet tycks vara direkt kopplat till händelserna i Alta Verapaz, där flera mindre samhällen har vräkts av polis och militär på grund av markkonflikter. I uttalandet skriver regeringen:

”Trots regeringens goda vilja och trots utrymmena för dialog så har vissa radikala organisationer systematiskt använt sig av metoder såsom vägblockader, ockupationer av allmänna byggnader, tagande av gisslan, uppmaningar om att inte betala allmänna avgifter… I detta läge har regeringen en moralisk och juridisk skyldighet att stoppa denna våg av olagliga aktioner som utsätter vårt land för stor risk. Vi inför därför följande åtgärder: 1) Alla order om avhysningar och gripanden ska omedelbart genomföras… 2) All dialog med organisationer som använder sig av olagliga metoder fryses…”

Enligt uppgifter från civilsamhället så var de aktuella samhällena i Alta Verapaz involverade i en dialog rörande markrättigheterna i området tillsammans med regeringen och företaget Chabil Utzaj. Dialogen avslutades planenligt den 14 mars och dagen därefter inleddes vräkningarna av samma samhällen, något som civilsamhället ser som ett brott mot vad parterna kommit överens om. Hittills finns rapporter om att en bonde från ett av de vräkta samhällena har dödats av polis, samt att sju personer skadats och flera hus och åkrar har förstörts. I ett svar på uttalandet från Guatemalas regering skriver La Convergencia por los Derechos Humanos, en sammanslutning av flera guatemalanska människorättsorganisationer:

”Det är statens plikt att respektera, försvara och garantera de mänskliga rättigheterna och välfärden för alla landets invånare, och inte bara gynna den lilla och improduktiva företagarsektorn.”

La Convergencia skriver att de ställer presidenten till ansvar för en persons död, flera skadade, tvåhundra förstörda hus och förstörda åkrar som tidigare försåg åtminstone 500 familjer med mat. La Convergencia ber också FNs högkommissionär för mänskliga rättigheter (OACNUDH) att observera läget för människorättsförsvarare i Guatemala, i synnerhet i detta läge då människorättsförsvarare ”kriminaliseras” av den guatemalanska staten. Vidare uppmanar La Convergencia FNs kommission mot straffriheten i Guatemala (CICIG) att undersöka de privata säkerhetsstyrkor som deltagit i vräkningarna i Alta Verapaz.

Den ursprungliga bloggen från 17 mars:

Just nu pågår avhysningar av flera mindre jordbrukarsamhällen i departamentet Alta Verapaz i norra Guatemala. Avhysningarna inleddes på tisdagen den 15 mars och har hållit på sedan dess, enligt rapporter från bland andra morgontidningen Prensa Libre, bondeorganisationen Comité de Unidad Campesina (CUC), Guatemalas Indymedia och vänsterorganisationen Fundación Guillermo Toriello (FGT). CUC och FGT rapporterar att 14 samhällen hotas av vräkning från polis och militär. Indymedia rapporterar att minst två samhällen vräktes så sent som idag, torsdag 17 mars, och det ryktas om att vräkningarna kommer att fortsätta även under helgen. Hittills rapporteras att en person har omkommit på grund av avhysningarna och i en intervju med tidningen Prensa Libre säger anhöriga till den avlidne att han dödades av polisen. Området där avhysningarna nu genomförs kallas Valle del Polochic och vad gäller ägandeskapet så ska en dialog ha pågått mellan lokalbefolkningen och jordbruksföretaget Chabil Utzaj eftersom båda parter anser sig ha rätt till marken. Företaget Chabil Utzaj ska enligt osäkra uppgifter på internet tillhöra familjen Widmann, som enligt samma osäkra uppgifter är släktingar till Guatemalas före detta president Oscar Berger. Kristna Fredsrörelsen har just nu ingen personal på plats i närheten av Alta Verapaz.

Aron Lindblom, koordinatör, Kristna Fredsrörelsen.

Bondeorganisationen CUCs flagga. Foto: Aron Lindblom.

Bondeorganisationen CUCs flagga. Foto: Aron Lindblom.

I en notis från den 15 mars skriver före detta fredsobservatören Alva Azócar:

En man dog och 10 personer skadades när polis och militär gick in i två av de 14 byar som planeras att avhysas i regionen Alta Verapaz, i nordöstra Guatemala. Lantarbetarna befarar att polis och militär ska komma tillbaka för att fortsätta avhysningen av de resterande 12 byarna. Avhysningen av alla byar vara klar till sista mars, enligt uppgifter som bondeorganisationen Comité de Unidad Campesina (CUC) har fått.

Tidigt på tisdag morgon kom drygt 600 poliser, militärer och sockerplantagens säkerhetsvakter till byn Aguas Calientes och brände enligt vittnen de drygt 70 enkla bostäder som fanns i området. Det samma gjordes i byn Mira al valle, där 125 familjer bodde. En man greps och blev bortförd och är enligt uppgift försvunnen.

Ett foto från CUC som enligt uppgift föreställer en grävmaskin från företaget Chabil Utzaj som förstör hus i ett samhälle i Alta Verapaz. Foto: CUC.

Ett foto från CUC som enligt uppgift föreställer en grävmaskin från företaget Chabil Utzaj som förstör hus i ett samhälle i Alta Verapaz. Foto: CUC.

På den aktuella platsen planerar sockerbolaget Chabil Utzaj plantera afrikansk palm, vilket antas ge bra avkastning, men som bland annat behöver stora mängder vatten för att odlas. Lantarbetarna är barn och barnbarn till människor som dödades i början på 1980-talet i massakern i Panzos i samma region. De hade tagit marken i besittning i november 2010 och med stöd av den nationella småbondeorganisatonen CUC inledde de förhandlingar med Statens kontor för jordbruksfrågor och Statens fond för jord, för att kunna köpa marken.

-Det är ett hån! Regeringen, genom Kontoret för jordbruksfrågor och Fonden för jord, förhandlade med oss samtidigt som de planerade avhysningen, säger Aparicio Pérez från småbondeorganisationen CUC. Det rimmar inte med att regeringen vill uppnå matsäkerhet i ett jordbruksland med att lantarbetarna måste ge sitt liv för att ha tillgång till mat. Vi behöver jord för att odla den mat vi ska äta, men regeringen väljer att gynna företagen och deras ekonomiska vinster.

Alva Azócar, fredsobservatör 2010-2011, Kristna Fredsrörelsen.

Andra texter om markfrågan i Guatemala:

En död och flera skadade under våldsamma avhysningar i Guatemala

Megaprojekt bidrar till hunger i Guatemala

Varför svälter barnen i Guatemala?

Förtrycket ökar mot bonderörelsen i Guatemala

Nio bondeledare mördade i Guatemala

Protester efter mord på ursprungsfolksledare i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En död och flera skadade vid avhysningar i Guatemala

  1. Ping: La paz empieza en el estómago del pueblo | fredskakan

  2. Ping: Fortsatta oroligheter i Polochic « Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Ytterligare en mördad i Polochic « Fredsobservatörernas blogg

  4. Ping: Guatemalansk bondeledare på besök i Sverige « Kristna Fredsrörelsens blogg

  5. Ping: Humanitär kris i Polochic, Guatemala « Fredsobservatörernas blogg

  6. Ping: Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s