Guatemala dricker blod

Att organisera sig fackligt har fått förödande konsekvenser för ett tjugotal personer som var anställda på vattenföretaget Petén Agua Pura Salvavidas. Inte bara har de förlorat sina arbeten, de har hotats, kidnappats, misshandlats och 2009 mördades fackförbundets ledare Fredy Morales. Frågan är hur länge de orkar kämpa vidare då de förra veckan fick veta att Guatemalas domstol står på företagets sida.

2007 beslutade sig 46 arbetare på vattenföretaget Petén Agua Pura Salvavidas att bilda ett fackförbund då de var trötta på låga löner och orimlig arbetsbelastning. Processen visade sig vara allt annat än smidig och sex gånger fick de ansöka innan arbetsdepartementet slutligen godkände fackförbundet Sitrapeten. När företaget fick reda på att arbetarna organiserat sig utsattes de för hot och förolämpningar, och företaget valde att avskeda 13 personer. Genom en strejk lyckades man få företaget att återanställa de avskedade men de 13 arbetarna tvingades sedan att betala en bot på 13 minimilöner (14 000 Quetzales) eftersom de ansågs ha förhindrat arbetare att utföra sitt jobb och att företaget således förlorat flera timmars produktion.

Maj 2008 kunde ha blivit en glad månad då man äntligen skulle erkänna fackföreningen men två dagar före utsatt datum stängde vattenföretaget eftersom de påstod sig ha gått i konkurs. Företaget hade i själva verket utnyttjat den utdragna processen för att få fackföreningen godkänd och skapat ett nytt företag med samma ägare. Alla arbetare som inte organiserat sig fackligt blev förflyttade till det nya företaget.

De fackligt aktiva bestämde sig för att slå upp ett läger mitt på torget Parque Central i Guatemala City och stanna där tills rättvisa skipats. Men tre års kamp tär på krafterna och i nuläget finns det inga ekonomiska resurser kvar. Nu när fallet inte går att driva vidare i Guatemala är arbetarnas enda hopp den interamerikanska domstolen då företag har krav på sig att följa ILO:s (International Labour Organization) konventioner. Men fackförbundets ordförande Edwin vill att företaget ska ställas till svars och inte Guatemala som stat, vilket blir fallet om den interamerikanska domstolen tar sig an ärendet. Edwin berättar dessutom att tältet antagligen måste tas bort inom en månad. Dels för att de inte har råd att ha kvar det och dels för att de är rädda för att utgöra en större hotbild nu när de ska driva fallet i den interamerikanska domstolen.

Arbetarna har även svartlistats på de flesta företag i Guatemala vilket gör att de nu tvingas att arbeta inom den informella sektorn för en spottstyver.

Sofia Gadelii, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Kristna Fredsrörelsen har tidigare skrivit om Sitrapeten:

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/05/01/forsta-maj-2010-sitrapeten-kampar-vidare/

Tidigare artiklar om fackföreningen:

På svenska:

”Polisaktion mot fackliga aktivister”http://www.arbetaren.se/articles/facketivarlden20100113-3

”Vi vill ha våra jobb tillbaka”

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090730-3

På spanska:

“Un año de lucha de Sitrapeten y la situación sindical en Guatemala”http://acoguate.blogspot.com/2009/05/un-ano-de-lucha-de-sitrapeten-y-la.html

“Sindicalistas de Sitrapeten desalojados del parque central”http://acoguate.blogspot.com/2009/12/sindicalistas-de-sitrapeten-desalojados.html

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s