Stort steg framåt i folkmordsprocessen

Idag fredag den 17 juni arresterades Hector Mario López Fuentes, högste befälhavare under de facto regeringen Ríos Montt, och inblandad i folkmordet på maya ixilfolket under åren 1982-83.

Arresteringen av López Fuentes utgör ett stort steg framåt i den rättsliga folkmordsprocessen som pågått i mer än tio år och som Kristna Fredsrörelsen medföljt genom människorättscentret CALDH och  vittnesorganisationen AJR. Under kvällen har dessa organisationer släppt en kommuniké där man beskriver händelsen och uppmanar världen att sprida informationen och därmed dela denna historiska process med dem. På måndag påbörjas domstolsförhandlingarna mot López Fuentes då KrF kommer att vara på plats. Vidare uppdatering om fallet kommer så snart ny information ges.  Nedan följer en ungefärlig översättning av kommunikén.

FÖRSTA ARRESTERINGEN FÖR FOLKMORD I GUATEMALA

Idag, den 17 juni, 29 år efter att ha utfört Plan Victoria 82, utarbetad av Högsta befälhavaren inom militären (Jefe del Estado Mayor del Ejército) och de facto regeringen Ríos Montt, har Generalen Héctor Mario López Fuentes blivit arresterad för folkmord på maya Ixil folket under åren 1982-83.

 Offren och överlevanden ifrån folkmordet har försökt få rättvisa i fallet sedan mer än 10 år tillbaka och nu har rättssystemet möjligheten att döma i ett fall så grovt som folkmord. Denna händelse fyller oss med hopp och motivering att fortsätta kämpa emot glömskan.

I och med denna arrestering vill vi ge uttryck åt vår tillfredsställelse och hoppas att myndigheterna kopplar López Fuentes till pågående fall och att han kan bli den första av många som nu går fria att bli dömd för folkmord.

Vi vill att ni alla delar denna historiska process med oss, inte bara i vårt land utan även i hela Latinamerika och i världen, efter att vi visat att vårt rättssystem kan och har kapaciteten och modet att döma ett brott som folkmord.

EN FÖRSTA DOMSTOLSFÖRHANDLING MED GENERAL HECTOR MARIO LOPEZ FUENTES ANKLAGAD FÖR FOLKMORD

MÅNDAG 20 JUNI 2011 KL. 08.30

”FOLKMORDET SKA INTE KUNNA FÖRBLI OSTRAFFAT”

Asociación para la Justicia y Reconciliación – AJR

Centro para la Acción Legal en Derechos Humanos – CALDH

Lisa Hederstierna, koordinatör, och Karin Bender, fredsobservatör, Kristna Fredsrörelsen

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stort steg framåt i folkmordsprocessen

  1. Ping: Nu händer det grejer… | fredskakan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s