Första folkmordsfallet i Latinamerika

Det sitter nio personer runt bordet klockan sju på måndagsmorgonen. Två är advokater, fem har överlevt folkmordet i Guatemala och två är internationella observatörer. Advokaterna berättar vad som kommer att hända idag: det ska avgöras om det blir rättegång. Det är en nervös stämning med inslag av hopp två timmar innan generalen Hector Mario López Fuentes, som var en av de högsta befälhavarna Guatemalas militär under diktatorn Ríos Montts tid vid makten, ska infinna sig på förhandling. Det ska avgöras om det finns en sannolikhet att López Fuentes kan kopplas till brotten.

I nästan elva år har man väntat på den här dagen. Elva år sedan man gjorde den första anmälan om folkmord mot general Lucas García och senare också generalerna Ríos Montt och López Fuentes. Det är snart 30 år sedan den guatemalanska staten begick folkmordet där minst 200 000 personer mördades och minst 45 000 försvann. Hittills har ingen av de som gav order om dödandet dömts.

Innan resan till rättssalen säger Julia Cortéz Tecú, ordföranden för vittnenas förening AJR: ”Äntligen har dagen kommit som vi väntat på så länge. Vägen till rättegång har varit lång och vi väntar fortfarande på rättvisa.” Hon tackar oss observatörer för att vi kommit och alltid funnits vid deras sida, och sedan åker vi.

Väl där blir salen full. Medier, människorättsförsvarare och internationella samfundet är närvarande. Sedan kommer en familj in eskorterad av beväpnade säkerhetsvakter. I mitten går en liten och gammal man på 81 år. Han får en kram av de andra och blir inlåst i den stora gallerburen till vänster i rättssalen.

Domaren kommer in och hälsar alla välkomna. Hon läser upp orden folkmord, brott mot mänskligheten och påtvingade försvinnanden. Sedan ber hon försvaret yttra sig. De säger att de vill skjuta upp rättegången på grund av López Fuentes dåliga hälsa. Detta avvisas och åklagaren får ordet.

Det tar åklagaren nästan två timmar att läsa upp anklagelserna för 77 händelser: mord på 317 barn, kvinnor, män och äldre i Maya-Ixilfolket som mördats av militären eller dött av följderna av att behöva fly upp i bergen. Anklagelserna rör endast brott begångna i regionen Quiché och bara de brott som absolut kan bevisas. Åklagaren lägger fram bevis på bevis, hög efter hög av papper inklusive bevis från utgrävningar av gravar, militärstrategiska planer och telegram som López Fuentes skickade under åren 1982-83, där det framkommer att allt har skett medvetet och planerat.

Under pausen stiger spänningen och när domaren tar till orda igen är det knäpptyst i salen. Hon talar en lång stund om de grövsta brotten som finns, om hur så många mördats i Guatemala och behandlats på ett så förnedrande sätt.

Till slut uttalar hon de magiska orden: Det FINNS en sannolikhet att López Fuentes har deltagit i organiserandet av folkmord och brott mot mänskligheten. Försvaret och åklagaren får två och en halv månad på sig att förbereda sig. Den sjätte september ska bevisen lämnas in.

Efter förhandlingen säger Mario Minera, chef för människorättscentret CALDH: ”Detta är ett oerhört stort steg för Guatemala. Vi hade inte kunnat genomföra detta utan er överlevande. Men ännu har vi inte fått rättvisa. Och två och en halv månad är väldigt lite tid att förbereda sig på. Det kommer att bli ännu mer intensivt från och med nu.”

Kristna Fredsrörelsen har medföljt vittnen och överlevanden till folkmordet sedan anmälan lämnades in år 2000. Vi kommer att fortsätta följa processen som är den första i sitt slag i Latinamerika.

Lisa Hederstierna, koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala och Mexiko.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s