Ännu ett steg i kampen mot Guatemalas straffrihet

Den 18 februari 1984 försvann Edgar Fernando García. Han var en 25-årig gift man och far till en liten flicka. Utöver ingenjörsstudier på universitetet USAC var han politiskt engagerad och aktiv i fackföreningen på företaget Centroamericana de Vidrios, S.A. Detta utgjorde en tillräcklig hotbild för den guatemalanska staten och blev anledningen till hans försvinnande.

Fernando var denna lördag 1984 på väg till sitt arbete. På vägen slog han följe med en vän, Danilo Chinchilla. De hann inte långt förrän de blev stoppade av polisens specialstyrkor (BROE), men Danilo och Fernando valde att ta till flykten. Säkerhetsstyrkan svarade med skottlossning och de blev båda träffade. Senare samma dag besökte civilklädda män Fernandos hus för att ta hämta hans ägodelar och för att informera hans fru om att Fernando skulle vara åter på tisdagen.

Han kom aldrig mer tillbaka.

Nineth Montenegro, Fernandos fru, har aldrig slutat kämpa för att rättvisa ska skipas. Dessvärre har hon fått arbeta mycket i motvind då den guatemalanska staten inte har visat något större intresse för hennes fall. Men förra året dömdes tillslut två före detta poliser, Héctor Ramírez Ríos och Abraham Lancerio Gómez till 40 års fängelse. Denna rättegång var unik då man för första gången använde sig av dokument från polisens historiska arkiv.

Nu har Nineth Montenegro och andra människorättsförsvarare fått ännu en delseger i fallet då Ministerio Público i Guatemala gav en arresteringsorder för Héctor Bol de la Cruz som verkade som polischef under Fernandos försvinnande.

I två månader letade man efter Héctor och till slut hittade man honom i ett hus man inte visste om att han hade. Héctor är ansvarig för hundratals påtvingade försvinnanden under åren 1983-1985 när han verkade som polischef under diktatorerna Efraín Ríos Montt och Óscar Mejía Víctores.

Det faktum att man fångat in en polischef av Bols dignitet är inte bara ett stort steg för rättvisan utan även mot Guatemalas straffrihet. Nu återstår det att se vad Guatemalas domstol ger honom för straff.

Läs mer om fallet här

Sofia Gadelii, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s