Det andra kriget

I veckan som gått har Margot Wallström, FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, uttalat sig angående arresteringen av exgeneralen Hector Mario López Fuentes som står anklagad för folkmord och brott mot mänskligheten, där bland annat våldtäkt och sexuell tortyr ingår. Wallström välkomnar gripandet och menar att det skickar en tydlig signal till andra förövare världen över om att sexuellt våld under krig och konflikter inte är acceptabelt och att rättvisan slutligen kommer att segra.

Kvinnor utgjorde en fjärdedel av alla offer under det 36-åriga inbördeskriget i Guatemala och de blev utsatta för ett specifikt könsrelaterat våld, riktat mot dem endast på grund av att de var kvinnor, såsom exempelvis våldtäkt och sexuell tortyr. Enligt den guatemalanska sanningskommisionen (CEH) var detta sexuella våld en del av den systematiska krigsstrategin som militären utövade emot den egna befolkningen under förevändningen att man bekämpade gerillan. Som i så många andra konflikter världen över så användes våldtäkt som ett vapen och kriget utspelades många gånger på kvinnors kroppar. Det sexuella våldet utfördes såväl på landsbygden under militära offensiver som i storstaden i häkten, förhörsrum och liknande, på order av de högsta befälhavarna. Detta betyder att tusentals soldater från den guatelamanska armén tränades i att våldta, tortera och mörda kvinnor – såväl gamla som unga, barn som gravida.

Enligt Wallström frodas det sexuella våldet i tystnaden och straffriheten vilket gör att det är oerhört viktigt att dessa brott uppdagas och att de ansvariga kan fällas. Efter fredsavtalen 1996 har lite gjorts för att inkorporera kvinnorna i det guatemalanska civilsamhället och det är få som fått tillgång till psykosocialt stöd för att kunna återgå till något som liknar ett normalt liv. Att skipa rättvisa i folkmordsfallet och således för de sexuella brotten begångna under kriget är ett stort och viktigt steg i försoningsprocessen, men långt ifrån det enda. Dock är det ett måste för en regim som vill kunna kalla sig demokratisk att ta itu med sitt förflutna, att uppnå rättvisa till den grad det är möjligt och sedan börja bygga en stat som respekterar de mänskliga rättigheterna, en stat där amnesti och straffrihet inte får plats. Än har Guatemala lång väg att gå, men att en högt uppsatt militär nu får stå till svars för det absurda våldet som så många kvinnor utsattes för, är något som för bara några år sen verkade omöjligt.

Margot Wallström avslutar sitt uttalande med att nämna vittnesorganisationen AJR:s (organisation som KrF medföljer) långa kamp för rättvisa. Hon uppmanar även myndigheterna att garantera skyddet av brottsoffer, vittnen, människorättsförsvarare och jurister under hela den rättsliga processen.

Läs hela Wallströms uttalande (engelska) här.Mer om det sexuella våldet under kriget kan du läsa här

 Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det andra kriget

  1. Ping: Det andra kriget | fredskakan

  2. Ping: ”De sa att regeringen hade skickat dem för att våldta oss” | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s