Fem militärer gripna för massakern i Plan de Sánchez

Den 18 juli 1982 mördades 268 personer i byn Plan de Sánchez i Baja Verapaz, i en massaker utförd av guatemalansk militär. Under de senaste två veckorna har fem av dessa militärer gripits för brott mot mänskligheten.

Efter domen mot fyra av de ansvariga för massakern i Las Dos Erres (Petén, 1982) den andra augusti kommer nu fler goda nyheter från Guatemala. Exmilitärerna Julián Acoj Morales, Lucas Tecú, Santos Morales, Mario Acoj och Eusebio Grave har arresterats och även gjort sitt första uttalande angående massakern i Plan de Sánchez. Kristna Fredsrörelsen medföljer den juridiska processen genom samarbetsprojektet Acoguate och kommer fortlöpande att informera om utvecklingen i fallet.

Massakern i Plan de Sanchez ägde rum under en söndag, det vill säga marknadsdag i byn och veckans mest aktiva dag, för att militären skulle kunna ta livet av så så många invånare som möjligt. Under förevändningen att man letade efter gerillan och dess sympatisörer mördades över 200 obeväpnade civila, såväl vuxna som barn. Kvinnorna skiljdes åt från männen och våldtogs innan de dödades, och blev därmed som i många tidigare fall utsatta för ett specifikt könsrelaterat våld. Massakern ägde rum under Rios Montts tid som diktator i landet.

Vi har tidigare skrivit om massakern i Plan de Sánchez, du kan läsa det inlägget här:

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/07/19/28-ar-sedan-massakern-i-plan-de-sanchez/

Karin Bender, fredsobservatör, Guatemala 2011-12

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fem militärer gripna för massakern i Plan de Sánchez

  1. Ping: Tillbaka! | fredskakan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s