Hoten ökar mot MR-försvarare efter den historiska domen i fallet Las Dos Erres

Minnesmonument för offren i Las Dos Erres. Foto: Cecilia Gadd

Minnesmonument för offren i Las Dos Erres. Foto: Cecilia Gadd

Den 2 augusti slog nyheten ner som en bomb. Fyra ex-kaibiles dömdes till tusenåriga fängelsestraff för massakern i Las Dos Erres i delstaten Péten, 1982. Människorättskämpar och familjemedlemmar till de mördade jublar över den historiska domen som tagit 18 år att uppnå. Men kort efter domen påminns vi om baksidan; att alla inte är lika positivt inställda – några av de människorättsförsvarare som vi arbetar nära har utsatts för allvarliga hot.

”Era jävlar, Ni kommer att få betala oss långsamt, för vart och ett av de 6050 år som vi kommer att få genomlida på grund av er….  Nu kommer vi inte bara att betrakta er utan slå ner er som de andra…

När du minst anar det kommer du att dö. Revolutionärer, ert DNA kommer inte att vara nått värt. Era familjer kommer att få betala dyrt…” (ungefärlig översättning av de skrivna hoten)

Hoten riktade sig mot fyra medlemmar av Fundación de Antropología Forense Guatemala (FAFG) – det rättsmedicinska team som bland annat arbetar med utgrävningar av massgravar efter den interna väpnade konflikten under 80-talet. Den 8 augusti damp en taffligt handskriven lapp ner i brevlådan hos systern till Freddy Peccerelli, FAFG’s ordförande, där även hans kollegor José Samuel Suasnavar, Leonel Estuardo Paiz och Omar Bertoni omnämns. De skrivna hoten föregicks av en händelse av fysiska hot som Pecerelli och två fotografer utsattes för fyra dagar tidigare. Vid ett rödljus skars Peccerellis framdäck sönder av en okänd man. I de skrivna hoten nämns även denna händelse och att Pecerelli ”slapp undan”, vilket kopplar samman de båda hoten.

FAFG-arbetarna vittnade några veckor tidigare i rättegången mot fyra ex kaibiles (ungefär elitstyrkor) som sedan dömdes till över 6000 års fängelse vardera. Massakern skedde i samhället  Las Dos Erres i delstaten Petén den 7 december 1982. Cirka 250 personer varav 167  barn under 12 år mördades brutalt av den nationella armén under förevändningar om att samhället var i samröre med gerillan.

Under flera års tid har FAFGs medlemmar vid olika tillfällen blivit hotade till livet på grund av arbetet de utför för att utreda de många brott mot mänskligheten som fortfarande ligger olösta och där förövarna fortfarande går fria.

FAFG är en icke-statlig organisation vars uppdrag är att stärka Guatemalas rättssystem och respekt för mänskliga rättigheter genom utbildning, rättsmedicinska och socialvetenskapliga utredningar, utgrävningar och att medvetandegöra kring de historiska brott mot mänskligheten som skett och sker.

Kajsa Stenberg, fredsobservatör Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hoten ökar mot MR-försvarare efter den historiska domen i fallet Las Dos Erres

  1. Ping: Årskrönika för Guatemala 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s