Människorättsförsvarare mördad i Nebaj, Quiché

Ordföranden och grundaren av människorättsorganisationen Movimiento de Víctimas – Rafael Brito Brito, 51 år – torterades och mördades den 22 augusti i Nebaj, delstaten Quiché.

Det var på söndagsnatten som hittills okända gärningsmän torterade och mördade Rafael i en vägkorsning utanför staden Nebaj. Movimiento de Víctimas skickade i dagarna ut en kommuniké och fördömde mordet på sin grundare och ordförande för organisationen. Rörelsen arbetar med att försvara de mänskliga rättigheterna för offren efter den interna väpnade konflikten, som slog extra hårt mot regionen Ixíl, delstaten Quiché.

I en kommuniké som organisationen släppt uttrycker de bland annat detta:

” Rafael Brito Brito var byledare i samhället Cambalam och en älskvärd och respekterad ordförande i kommittén för överlevande efter den interna väpnade konflikten.  Som Movimiento de Victimas och medborgare i Nebaj vill vi uttrycka vår ilska och  vårt avståndstagande från detta planerade och kallblodiga brott. Detta brott kan inte gå ostraffat. Vi kräver att åklagarmyndigheten (Ministerio Público) gör en grundlig utredning för att hitta de skyldiga och straffa dem i tydlig enlighet med lagen, då detta brott starkt påverkar regionen Ixíl. De överlevande efter den interna väpnade konflikten, det generella samhället och Movimiento de Víctimas påverkas alla av denna händelse.  Vi delar alla tyngden och känner solidaritet med hans familjemedlemmar och med byborna i Cambalam”.

I maj i år åkte jag och min kollega tillsammans med Rafael och hans lilla team för att närvara vid en minneshögtid för en av de hundratals massakrer som utfördes i regionen Ixíl under 80-talet. Vi medföljde egentligen en medlem från en annan organisation men alla känner de varandra mer eller mindre. I bilen pratade vi med Rafael om internationell medföljning och han uttryckte sin uppskattning över att det existerar. Han själv hade blivit hotad vid tidigare tillfällen men hoppades att det inte skulle behöva gå så långt som till att behöva internationell medföljning.

Kajsa Stenberg, Fredsobservatör Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Quiche

Quiche

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s