Kvinnorna krossas som kackerlackor

Lördagen den 27 augusti 2011 gick en kvinna i norra Guatemala med sin sjuåriga son för att tvätta kläder. Kvinnan våldtogs av okända gärningsmän och sedan ströps hon och pojken. I huvudstaden samma helg mördades sex kvinnor. Varför? Kanske av den enkla orsaken att de var kvinnor. Med andra ord var det en vanlig helg i Guatemala. Ett land där våldet härskar. Ett land där man kan våldföra sig på kvinnor utan att straffas.

Under Guatemalas blodiga inbördeskrig åren 1960-1996 var sexuellt våld mot kvinnor en krigsstrategi som lärdes ut från befälhavare till soldater. En strategi som rev upp familjer och hela samhällen. Man beräknar att 1 465 våldtäkter utfördes mot kvinnor under åren 1979-86, varav 97 % genomfördes av militärer. Våldtäkterna hade under inbördeskriget dessutom en etnisk dimension då nästan 89 % av offren var mayakvinnor. Dessutom var 35 % under 17 år gamla.

Företeelsen att använda våld mot kvinnor som krigsstrategi verkar ha en förmåga att upprepas. Den enda skillnaden är kanske att det idag är internationella företag i Guatemala som implementerar den tillsammans med guatemalansk militär och privata säkerhetsvakter.

För fyra år sedan, den 17 januari 2007, avhystes våldsamt 100 mayafamiljer på begäran av det kanadensiska nickelföretaget HMI Nickel i östra Guatemala. Elva kvinnor blev gruppvåldtagna av företagets säkerhetsvakter, poliser och militärer.

För några månader sedan samlades offren i Guatemala City och berättade för flera internationella organisationer om vad de varit med om. Ett av offren förklarade hur de nio männen kom in i hennes hus, höll för hennes mun och våldtog henne, en efter en, framför hennes barn. Hon såg hur vissa av våldtäktsmännen bar uniformer med logotypen CGN, det kanadensiska nickelföretagets dotterbolag här i Guatemala. Flera av de andra kvinnorna som våldtogs var gravida och fick senare missfall, antagligen som en konsekvens av våldtäkterna.

Samma dag som avhysningarna skedde gjorde Ian Austin, den dåvarande VD:n för HMI Nickel ett officiellt uttalande i Kanada där han sa att ”företaget gjort allt som stod i deras makt för att försäkra att avhysningarna gjordes på absolut bästa sätt för att respektera de mänskliga rättigheterna”.

De elva kvinnorna har försökt få upp fallet i guatemalansk domstol men då påföljder till brott i Guatemala är ytterst sällsynta har inget hänt. Kvinnorna försöker nu få Kanada att driva fallet.

Men när ska våldet mot kvinnor upphöra? Förra året mördades 695 kvinnor i Guatemala enligt människorättsämbetet i Guatemala (Procuraduría de los Derechos Humanos). Siffrorna för i år ser lika mörka ut då 174 kvinnor dödats under årets första kvartal. Problemet är dock det faktum att straffriheten är nästintill total; 98 %, och att folk inte avskräcks från att begå brott. Förra året registrerades hela 15 375 anmälningar för våld mot kvinnor och utav dessa fick enbart 218 en fällande dom. Detta trots att man 2008 fick igenom en ny lag som skulle påskynda och understryka vikten av att utdöma straff för våld mot kvinnor.

Sofia Gadelii, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvinnorna krossas som kackerlackor

  1. Ping: Val i den eviga våren och våldets land « Marias blogg från Latinamerika

  2. Ping: ”De sa att regeringen hade skickat dem för att våldta oss” | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s