Folkmordsbevisen nu på domarens bord!

Såhär veckorna innan folkmordsrättegången mot den f.d. generalen Héctor Mario López Fuentes sjuder det av aktivitet och febrilt arbete hos CALDH, en av de människorättsorganisationer som Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer medföljer i Guatemala. Den icke-statliga organisationen CALDH sysslar med juridiska åtaganden och har tillsammans med en vittnesorganisation samlat ihop hundratals vittnesmål, grävt i historiska militärarkiv och studerat militära dokument – för att nu försöka ställa en av de misstänkta hjärnorna bakom folkmordet till svars. Den 21 september startar rättegången.

Den 6 september gick jag och en österrikisk observatörskollega till CALDHs kontor här i Guatemala City (på svenska heter CALDH ungefär ”Centret för juridisk aktion för mänskliga rättigheter”). Hela morgonen hade vi fredsobservatörer varit beredda på att när som helst få ett samtal från CALDH för att medfölja dem till domstolen. Det är en speciell känsla av spänning och en gnutta adrenalin som infinner sig när man vet att man ska iväg på en aktivitet som betyder så mycket för så många. En av många milstolpar på vägen mot rättvisa.

Som en symbolisk akt i samband med den formella bevisinlämningen följde även några av vittnena med till domstolen för att visa sin närvaro. Dessa vittnen har överlevt och bevittnat massakrer, flytt sina byar, sett sina nära och kära brutalt mördas, utsatts för sexuella övergrepp och tvingats leva under vidriga förhållanden under en förtryckande stat och militär. Det är bland annat dessa vittnen som vi även besöker ute i de olika regionerna i Guatemala och som sedan tio år tillbaka kämpat tålmodigt för rättvisan trots det hemska som de genomlevt.

Vi tryckte alla in oss in i en privat mikrobuss för färd några kvarter bort till Högsta Domstolen där den tunga boxen med bevisen skulle lämnas in till domaren. Överlämningen var odramatisk och över på en halvtimme. Stämningen var god när vi åkte tillbaks till kontoret men det finns en viss oro som gnager. Försvarets sida har redan tre gånger försökt att skjuta upp rättsprocessen, dock utan att lyckas. Dessutom hoppas vi på att segraren i valet nu på söndag den 11 september inte ska sätta käppar i hjulet för den fortsatta processen att fälla de ansvariga för folkmordet i Guatemala.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kajsa Stenberg, fredsobservatör Kristna Fredsrörelsen i Guatemala, 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s