Guatemalas första valomgång avgjord!

I natt presenterades Guatemalas valresultat. Nästan alla röster är räknade och som väntat vann Otto Pérez Molina från det högerpopulistiska Partido Patriota, ”Patriotiska Partiet”, (PP) med 36 procent.

Manuel Baldizón från högerpartiet Partido Libertad Democrática Renovada, ”Förnyad Liberal Demokrati”, (Líder) hamnade på andra plats med ca 23.5 procent. Detta innebär att de två kandidaterna går vidare till en andra omgång den sjätte november i år. Molinas liksom Baldizóns enorma marknadsföring har gjort det mycket svårt för andra kandidater utan större resurser, t.ex. vänsterpartiets Rigoberta Menchu, att mäta sig i kampen om rösterna.

Ett av många röstningscenter. Foto: Sofia Gadelii

I lördags täckte alla affärer över sina alkoholdrycker med svart plast. La ley seca, den torra lagen, hade börjat. I 42 timmar förbjöds all alkoholkonsumtion i landet i och med valet. Samma dag fick man information om att ännu en borgmästarkandidat hade mördats. Enligt människorättsombudsmannen (Procuraduría de los Derechos Humanos) i Guatemala har nu mer än 35 personer kopplade till valet dödats. Våldet i Guatemala är utbrett och det beräknas att cirka 18 personer mördas om dan. Och det är här Molina kommer in. Han kommer nämligen att styra landet med en ”mano dura”, en hård hand, för att bekämpa brottsligheten. Däremot är många oroliga hur Molinas järnhand kommer användas i praktiken. Molina har nämligen ett förflutet som före detta chef för en militärbas i staden Nebaj i regionen Quiché. Under Guatemalas blodiga folkmord på åttiotalet genomfördes inte mindre än 327 massakrer i denna region av statens styrkor. Genom marknadsföring har Molina smart nog fått folk att koppla hans namn till någon som bidrog till Guatemalas fred istället för blodiga mord då han var en av dem som skrev under fredsavtalet 1996. Men i kulisserna finns en annan sanning.

Den torra lagen. ”Från och med idag 10 september är alkoholförsäljning förbjuden. Försäljningen återupptas på måndag från och med klockan tolv”. Foto: Sofia Gadelii

Baldizón kommer från norra Guatemala och är doktor i juridik. Han är särskilt orolig för det ökade våldet i landet kopplat till knarkhandel och Guatemalas funktion som knarkkorridor. Hans lösning är att införa dödsstraff och det har varit en av hans största valfrågor. För några månader sedan visade dock opinionsundersökningar att Baldizón inte skulle ha någon chans att gå vidare till en andra omgång. Då var nämligen den starka tvåan i landet Sandra Torres. Torres var fram till i våras gift med den nuvarande presidenten Álvaro Colom. Guatemalansk lag förbjuder nära anhöriga till före detta presidenter att ställa upp i presidentval men Torres trodde att hon skulle kunna kandidera eftersom hon skilt sig. Trots hennes enorma presidentkampanj godkände aldrig den guatemalanska domstolen hennes kandidatur. Hennes parti La Unidad Nacional de la Esperanza, ”Nationell Enhet för Hopp”, (UNE) blev därför utan presidentkandidat.

Ett brunt pekfinger visar att man har röstat. Foto: Sofia Gadelii

Missnöjet inför valet och kandidaterna har varit stort i landet. Carlos, en 34-årig guatemalan berättar att han inte vågar berätta för folk på sitt jobb om sitt missnöje. Han vågar inte heller använda sitt riktiga namn i denna artikel. ”Jag sitter alltid med mina hörlurar på jobbet för att slippa politiska konversationer. Att säga vad jag tycker kan vara väldigt riskabelt”. Han berättar att han och hans vänners plan var att rösta blankt. Men i Guatemala räknas inte de blanka rösterna. Det är bara de som röstar på någon kandidat som räknas i de 100 procenten. Alltså blir hans röst inte värd någonting utan tas bara bort. Han förklarar även sitt missnöje över att de stora partierna inte har respekterat lagstiftningen om hur mycket man får spendera på marknadsföring. ”Folk blir såklart hjärntvättade när man ser Molinas ansikte, röst, och slagord precis överallt. Han har anordnat stora fester med medryckande musik, tryckt ut hundratals t-shirtar, gjort reklamfilmer som visats i hela landet. Han spelar nästan enbart på folks rädsla inför Guatemalas osäkerhet som han skulle kunna lösa genom sin järnhand. Dessutom är det löjligt att man får spendera 50 miljoner kronor på marknadsföring i ett land där folk dagligen dör av hunger.”

Marknadsföringslagarna är bara en av många lagar de stora partierna inte har respekterat. Molinas parti hade i juli spenderat 50 miljoner kronor, nästan nio miljoner kronor mer än det tillåtna taket. Man tror dessutom att den riktiga siffran är mycket högre än den som redovisats. Partiet har dock inte ställts till svars för detta lagbrott. Andra regler, som förbud mot att måla träd, bergskammar o.s.v. har inte heller respekterats. Att starta sin marknadsföring före godkänt utsatt datum, vilket nästan alla stora partier gjorde, besvarades med en bot på i sammanhanget obetydliga 125 dollar. Något som de flesta struntade i att betala.

Carlos suckar och säger att partierna dessutom aldrig baseras på ideologier. ”Det är bara ekonomiska intressen som styr”. Carlos tänker ofta på att flytta utomlands. Han vill kunna leva i ett land med riktig yttrandefrihet, utan korruption och där saker och ting fungerar som de bör.

”Mitt land är kört. Om du bara visste hur ont det gör i hjärtat”.

Sofia Gadelii, Fredsobservatör Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Guatemalas första valomgång avgjord!

  1. sten broden skriver:

    Bra och intressant artikel. I Peru är det obligatoriskt att rösta och man får betala böter om man inte röstar. Man får dock rösta blankt. Hur är det i Guatemala?

  2. Det var tidigare obligatoriskt att rösta i Guatemala, men inte längre. Och ja man får rösta blankt, men som det går att läsa i detta inlägg, så tas hela idén med att rösta blankt bort när de inte räknas som blanka utan i princip läggs till vinnande parti. Så mycket för den demokratiska rätten….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s