Folkmordsrättegång i Guatemala uppskjuten

Idag, den 21 september, är det den internationella fredsdagen och det hade således varit väldigt fint att få skriva att rättegången mot folkmordsanklagade Hector Mario López Fuentes i Guatemala har inletts. Så är dock inte fallet och beslutet om rättegång ska inledas eller inte har skjutits upp.  Detta på grund av att försvaret lämnat in två så kallade amparos (ungefär överklagande) som inte kunnat lösas i tid. Systemet med amparos är ytterst vanligt i Guatemala och drar ut på rättsprocesser, i många fall i all oändlighet. Det är en medveten strategi från försvarets sida för att hindra att rättegångar inleds och att rättvisa skipas – något som i högsta grad spär på straffriheten i landet. På grund av hur vanligt förekommande detta är så var många överlevare, vittnen och familjemedlemmar beredda och visade trots de dåliga nyheterna fortsatt kämpaglöd. Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer var på plats vid domstolen för att prata med de inblandade.

Mario Minera, ordförande för människorättscentret CALDH sade så här efter den inställda domstolsförhandlingen:

”Det här är ett typexempel på de blockeringar som försvaret använder sig av för att förhindra en rättsprocess. Anledningen till detta förhinder är ett tecken på att fallet har avancerat”.

Under en presskonferens utanför domstolen uttryckte vittnesorganisationen AJR:s ordförande Julia att det efter elva år av kamp nu är dags att de ansvariga för folkmordet döms. Hon påpekade också att det verkar saknas vilja bland domarna att föra fram fallet.

”Vi lider fortfarande av den smärta vi bär med oss från kriget och vi är här för att kräva rättvisa och att rättssystemet uppfyller sina skyldigheter gentemot folket”.

Antonio Caba, också från AJR och överlevare från en massaker i Ixil den 23 mars 1982 då 95 människor  mördades, menar att uppskjutandet av förhandlingarna är ett hån mot vittnena.

”Vi måste fortsätta kämpa. Vi är lagliga vittnen och vi kommer kämpa tills de ansvariga militärerna döms”.

Här kan du se en film om vittnenas tankar inför domstolsförhandlingen:

Du kan kan också hjälpa till och stötta vittnen och överlevare från inbördeskriget i Guatemala genom att till exempel skriva under denna namninsamling från en av våra nordamerikanska samarbetsorganisationer NISGUA:

http://www.thepetitionsite.com/415/justice-for-genocide-in-guatemala/

Det globala nätverket mot tortyr och andra övergrepp på de mänskliga rättigheterna OMCT uppmanar nu EU att övervaka och stötta processen mot straffrihet i Guatemala. Läs mer om detta på:  http://www.omct.org/urgent-campaigns/urgent-interventions/guatemala/2011/07/d21354/

Karin Bender, Sofia Gadelii, Kajsa Stenberg, Fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen Guatemala 2011-2012

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Folkmordsrättegång i Guatemala uppskjuten

  1. Ping: Folkmordsrättegången i Guatemala skjuts upp! « Kristna Fredsrörelsens blogg

  2. Ping: Folkmordsrättegång i Guatemala uppskjuten – igen « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s