Den trevlige mannens otrevliga liv

Jag bara frågade mannen som jag här kallar för Fernando hur han hade lärt sig spanska. Då började han berätta historien om sitt dramatiska liv.

Han växte upp i en arbetarfamilj på en ranch i samma region där han bor idag. Där arbetade flera generationer av hans familj, inklusive barnen. Arbetet var tungt. Från tidig barndom fick Fernando släpa tunga säckar med bananer och majs på ryggen. Det fanns ingen skola och lönen var 25 centavos (lite mindre än 25 öre) om dagen. Det var inte heller lätt att fly från ranchen eftersom den var omringad av andra stora rancher. Där växte Fernando upp, utan att någonsin sätta sin fot i en skola.

Men så under kriget kom det några människor från Kuba för att prata med arbetarna på ranchen. De sa att om arbetarna dödade sin patron kunde de ha jorden för sig själva och få det bättre. De stannade bara under några dagar men enligt Fernando var det tillräckligt för att han skulle snappa upp ett par ord på spanska. Jag kunde inte låta bli att fråga om de efter detta dödade sin husbonde. Jo, han hade dött, men vid det laget hade Fernando själv redan blivit tillfångatagen av militären. Alla husbönder på rancherna runt omkring hade dödats utom en. Och det var denna ranch vi hade vandrat förbi på morgonen.

Fernando var 18 år när han tillfångatogs av militären. Han var nära att själv mördas men istället fick han tjänstgöra i Patrullas de Autodefensa Civil (PAC) – de civila självförsvarspatrullerna. Det var många män på landsbygden som tvingades tjänstgöra med militären och begå övergrepp på civilbefolkningen. När de sedan återvände till sina byar efter kriget betydde det i flera fall att offer och förövare bodde grannar med varandra – kanske inte den bästa förutsättningen för god grannsämja.

I fyra år krigade Fernando tillsammans med militären. Där lärde han sig tala spanska, samt även att läsa litegrann. Sedan tillfångatogs han av gerillan. Åter igen var han nära att dödas. Efter nio dagar i fångenskap sa han att han ville byta sida och kriga med gerillan istället. Han fick därmed leva men gerillan litade inte fullt ut på honom och gav honom därför inga vapen. Istället fick han bära förnödenheter när gerillan förflyttade sig.

Efter några månader släppte gerillan honom fri och han kunde ta sig hem till sina föräldrar. De grät av glädje efter alla år av ovisshet. De hade länge levt i tron att han var död. Jag ville veta mera om den enda överlevande husbonden. Hur var han som granne? Vad betalade han sina arbetare idag? Jo då, det var inga större problem grannar emellan. Idag tjänar arbetarna på ranchen 44 Quetzales (nästan 44 kronor) om dagen och de har det bra mycket bättre än under Fernandos barndom. Och husbonden stödde deras kamp mot bygget av Xalalá-dammen. När byn i oktober förra året arrangerade en Consulta, ett rådslag i enlighet med ILO-konvention 169, hade husbonden skänkt dem en hel oxe att äta. Det är ju klart att även hans ranch kommer stå under vatten om dammen byggs. Så nog drabbas också han, även om man kan anta att han har bättre möjligheter att förhandla sig till en bättre kompensation än alla andra småbönder från ursprungsfolken.

Nu lever Fernando återigen under hot för sitt engagemang mot dammbygget Xalalá. Han har hört att de kommunala ledarna vill se honom fängslad. När han reser till olika möten reser han alltid i grupp med flera personer. Det är också därför denne engagerade och ytterst trevlige mannen med sin stora varma familj vill bli medföljd av oss fredsobservatörer.

Elina Peronius Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-12

Firande av det folkliga rådslaget mot megaprojekt i kommunen Ixcán

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s