Folkmordsrättegång i Guatemala uppskjuten – igen

Folkmordsrättegången som sköts upp till den tredje oktober har skjutits upp ännu en gång, den här gången på grund av den anklagades hälsotillstånd.

Trots över tio års arbete med folkmordsfallet och över 4000 bevisdokument ställdes rättegången mot ex-generalen López Fuentes in den 21 september på grund av överklaganden från försvarets sida. Förhandlingarna sköts upp till den tredje oktober. Denna gång var det ex-generalens hälsa som satte käppar i hjulet och fallet har ännu inte inletts.

Enligt López Fuentes advokater vårdas den 82-årige ex-generalen på militärsjukhus för ett antal sjukdomar, bland annat urinblåsecancer, högt blodtryck och urinvägsinfektion. I samband med försvarets överklaganden sades det även att López Fuentes lider av svår demens som också lett till depression. Hans advokater har därför försökt få honom friad från anklagelserna då han har svårt att minnas saker i det förflutna, passande nog. I veckan som gått har domaren i fallet, Patricia Flores, besökt López Fuentes på sjukhuset för att bedöma om hans tillstånd faktiskt står i vägen för en rättegång eller om ett nytt datum för förhandlingarna kan planeras in.

Många överlevare, vittnen och familjemedlemmar till offren under folkmordet är medlemmar i vittnesorganisationen AJR, en av de människorättsorganisationer som Kristna Fredsrörelsen medföljer i Guatemala.

Fakta folkmordet i Guatemala
Hector Mario López Fuentes var en av de högst uppsatta befälhavarna i Guatemala under åren 1982-1983 och är misstänkt för att ha utformat Plan Victoria 82, en militär plan med syfte att utrota maya ixilfolket i östra Guatemala. Han står nu anklagad för folkmord, brott mot mänskligheten och 317 påtvingade försvinnanden.

  

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Läs mer om folkmordsfallet här: https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/09/21/folkmordsrattegang-i-guatemala-uppskjuten/

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/09/19/folkmordsgeneral-infor-ratta-21-september/


Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s