Häktningsförhandlingar i folkmordsfallet

Som vi skrev igår har ytterligare en person, José Mauricio Rodríguez Sánchez – en f.d. chef för underrättelsetjänsten i Guatemala, häktats för anklagelser om inblandning i folkmord på mayafolket ixil i regionen Quiché. Idag har Kristna Fredsrörelsens projekt i Guatemala funnits på plats vid häktningsförhandlingarna där domaren har sagt att det finns tillräckliga bevis för att fortsätta processen. Då den anklagade, precis som López Fuentes, påstår sig vara för sjuk för att kunna sitta i häkte har han fått lov att tillbringa sin häktningstid på millitärsjukhuset i Guatemalas huvudstad. Processen kommer att fortsätta i januari då bevisen ska läggas fram.

Ytterligare två häktningsorder utfärdades igår vid samma tid men där myndigheterna inte har kunnat lokalisera de båda anklagade. Óscar Humberto Mejía Víctores var under Ríos Montts år som president försvarsminister och sedan själv diktator mellan åren 1983-1986. Honom har alltså myndigheterna inte hittat för att kunna närvara vid häktningsförhandlingar som är det första steget i rättsprocessen och nödvändigt för att kunna gå vidare.

Luis Enrique Mendoza García som var chef för militära operationer, också under Ríos Montt, arbetade, precis som häktade Rodríguez, under f.d. överbefälhavare López Fuentes, som ju sedan i juni är häktad för folkmord. Dessa nya häktningsorder är del i samma folkmordsfall som López Fuentes. Mendoza är dock också utanför myndigeternas kontroll då man, enligt obekräftade rykten, för tillfället inte vet var han och hans advokat befinner sig.

Imorgon ska det göras ytterligare ett försök till att bestämma om det blir rättegång i folkmordsfallet med f.d. general/överbefälhavare Héctor Mario López Fuentes.

På måndag ska det också avgöras om det blir rättegång i fallet Plan de Sánchez – ett samhälle där det begicks en större massaker under folkmordsåren.

Lisa Hederstierna, koordinatör Kristna Fredsrörelsen.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s