Hårt klimat för människorättsförsvarare i Guatemala

Med två månader kvar av året ser 2011 ut att gå till historien som ett av de våldsammaste åren i Guatemala sedan inbördeskriget och attacker mot människorättsförsvarare har blivit allt allvarligare. 

Behovet av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Guatemala är kanske tydligare än någonsin. År 2009 omnämns ofta av den guatemalanska människorättsorganisationen Udefegua (Unidad de Protección a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos, ungefär Centret för skydd av människorättsförsvarare) som det våldsammaste året sedan inbördeskriget, både vad gäller generell brottslighet och brott mot de mänskliga rättigheterna. Under 2010 minskade våldet något, men nu ser det ut som att 2011 kommer att bli ett ännu våldsammare år än 2009. I augusti presenterade Udefegua sin senaste rapport om mänskliga rättigheter i Guatemala och med fyra månader kvar av året hade 302 anmälningar om attacker eller hot mot människorättsförsvarare kommit in, att jämföra med 353 attacker och hot för hela år 2009. Antalet mord på människorättsförsvarare är redan lika många som för två år sedan, sexton personer har dött på grund av sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

Demonstration för mänskliga rättigheter, Panzos 2011

Demonstration för mänskliga rättigheter, Panzos 2011

Udefegua tar upp kriminaliseringen av sociala rörelser samt årets presidentval som faktorer som kan ha påverkat våldsnivåerna i landet. Staten använder den organiserade brottsligheten som ett svepskäl för mer repressiva metoder, vilket gör människorättsförsvarare mer sårbara. I samband med kriminaliseringen har en överdriven användning av våld ökat och typen av hot och attacker mot människorättsförsvarare har förändrats genom åren. Under 2009 och 2010 var de vanligaste attackerna skriftliga hot följt av hot per telefon och slutligen direkta hot. Idag är de vanligaste attackerna olaglig arrestering, förföljelse och förödmjukande behandling från myndigheter, vilket pekar på att statens inblandning i attackerna har blivit mer uppenbara.

Samtidigt som kriminaliseringen av sociala rörelser pågår sker också en stigmatisering av människorättsförsvarare idéer och förslag. Detta tar sig tydligast uttryck i media och via statliga pressmeddelanden där människorättsaktivister målas ut som våldsamma brottslingar, men också genom ryktesspridningar och förtal. Denna tendens till förtal av människorättsorganisationer gör det enklare för staten att rättfärdiga repressiva medel. Genom åren har många människorättsförsvarare sett sig tvungna att dra sig tillbaka på grund av rädsla för förföljelse och attacker. Tusentals bönder och ursprungsfolk har gett upp kampen om sin rätt till mark och naturresurser för att slippa statlig repression.

"De mänskliga rättigheterna har dött"

”De mänskliga rättigheterna har dött”

Udefegua uppmärksammar också årets presidentval som en faktor som kan ha påverkat de höga våldsnivåerna i landet. Det har varit svårt att uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna då valrörelsen tagit upp allt utrymme i media. Men det har också varit mycket brott inom själva valrörelsen. Enligt den statliga människorättsombudsmannen (PDH) i Guatemala har cirka 35 personer som på något vis varit inblandade i valet mördats. Något annat som uppmärksammas i Udefeguas senaste rapport är kvinnors utsatta situation, och speciellt den utsatthet det innebär att vara kvinna och människorättsaktivist. Av de 302 hot eller attacker mot människorättsförsvarare som registrerades under 2011 (jan-aug) var 72 riktade mot kvinnor. Våldet som kvinnorna utsätts för är ofta könsspecifikt. När kvinnor mördas på grund av att de är kvinnor kallas detta för femicidio (jämför homicidio) och är något som ständigt ökar i landet.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Rapporter från UDEFEGUA går att hitta här.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hårt klimat för människorättsförsvarare i Guatemala

  1. Ping: Årskrönika för Guatemala 2011 « Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011 « Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Brottet mänskliga rättigheter | fredskakan

  4. Ping: Brottet mänskliga rättigheter | Fredsobservatörernas blogg

  5. Ping: Brottet mänskliga rättigheter | FREDSOBSERVATÖRERNA I MEXIKO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s